Yhdysvalloissa osakemarkkinat reagoivat laskulla keskuspankin pääjohtajan puheeseen

Fedin pääjohtaja Jerome Powell puolusti tiukkaa rahapolitiikkaa perjantaina pitämässään puheessa. Asiantuntijoiden mukaan markkinat yllättyivät Powellin haukkamaisesta nuotista.

Wall Streetilla keskeiset osakeindeksit S&P 500, Dow Jones ja Nasdaq lähtivät laskuun sen jälkeen, kun Fedin pääjohtaja oli varoittanut talouskasvun hidastumisesta.

26.8. 20:30

Yhdysvalloissa osakurssit kääntyivät perjantaina laskuun, kun keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell arvioi rahapolitiikan kiristämisen hidastavan talouskasvua.

Lue lisää: Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja varoittaa talouskasvun hidastumisesta

Keskuspankkiirien vuosittaisessa tapaamisessa Jackson Holessa puhunut Powell myönsi, että koronnostot hidastavat taloutta ja siten hankaloittavat yhdysvaltalaisten kotitalouksien arkea. Hänen mukaansa nostot ovat silti välttämättömiä.

”Epäonnistuminen hintavakauden palauttamisessa merkitsisi paljon suurempaa tuskaa.”

Rahamaailman keskuksessa Wall Streetilla keskeiset osakeindeksit S&P 500, Dow Jones ja Nasdaq lähtivät laskuun pian Powellin puheen jälkeen. Kaikki kolme indeksiä olivat noin parin prosentin laskussa perjantai-iltana Suomen aikaa.

Asiantuntijat sanovat markkinoiden ja sijoittajien yllättyneen Powellin haukkamaisesta nuotista. Hänen ei välttämättä odotettu puolustavan ohjauskorkojen nostoja niin tiukkasanaisesti kuin hän lopulta puolusti.

”Powell haluaa kiristää rahapolitiikkaa entisestään ja tahtoo myös markkinoiden ymmärtävän, ettei inflaatiota ole vielä voitettu”, Integrity Asset Managementin salkunhoitaja Joe Gilbert sanoi talousuutistoimisto Bloombergille.

Yhdysvalloissa tiedot elokuun inflaatiosta saadaan syyskuun 13. päivänä. Fed puolestaan antaa seuraavan korkopäätöksensä 21. syyskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita