Markkinoiden pelkokerroin noussut poikkeuksellisen korkealle – osa analyytikoista povaa osakesijoittajille synkkää syyskuuta

Helsingin pörssi on maanantaina noin 1,6 prosentin laskussa.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell (oik.) käveli portaita ylös perjantaina Grand Tetonin -kansallispuistossa järjestetyssä Jackson Hole -taloussymposiumissa Wyomingin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

29.8. 14:41 | Päivitetty 29.8. 14:48

YHDYSVALTAIN osakemarkkinoiden pelkokertoimena tunnettu VIX-volatiliteetti-indeksi on noussut korkeimmilleen yli kahdeksaan viikkoon.

Indeksi on noussut maanantaina 26.6 prosenttia. Kello 14.30 indeksi oli 27,57 pisteessä.

Edellisen kerran Vix-indeksi oli nykyistä korkeammalla kesäkuun viimeisenä päivänä.

Indeksin nousu kuvaa markkinoiden laskuvireisiä tunnelmia.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin lyhyt puhe perjantaina sysäsi Yhdysvalloissa vielä avoinna olleet osakemarkkinat roimaan laskuun.

Powell kertoi lyhyessä ja selkeässä puheessaan, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed nostaa korkoja nyt inflaation taltuttamiseksi, vaikka se voi johtaa talouskasvun hidastumiseen.

Hänen viestinsä oli, että inflaatio on parasta saada kahden prosentin tasolle, jotta talouden ei tarvitse myöhemmin kärsiä laajemmista häiriöistä.

Powellin mukaan edes inflaation rauhoittuessa ei ole syytä lähteä nopeasti laskemaan korkoja.

Puhe sysäsi perjantaina osakkeet laskuun, joka on jatkunut vielä maanantaina. Perjantaina laaja S&P 500 -osakeindeksi laski 3,37 prosenttia ja suurten yhtiöiden Dow Jones -indeksi oli 3,03 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi puolestaan putosi 3,94 prosenttia.

Teknologiayhtiöiden arvostukset perustuvat paljolti tulevaisuuden tulosodotuksiin, joiden arvo diskontataan päivän arvoon.

Mitä korkeampi korkotaso on, sitä vähemmän tulevaisuuden tulovirroista kannattaa maksaa.

Indeksien futuurikauppa ennakoi laskun jatkuvan myös maanantaina.

Osakkeiden laskuvire saattaa jatkua syyskuussa, sillä kuukausi on ollut esimerkiksi S&P500-indeksin heikoin vuodesta 1945 asti.

Uutistoimisto Reutersin analyysin mukaan S&P500 on pudonnut syyskuun aikana keskimäärin 0,6 prosenttia. Osakkeiden halpeneminen syyskuussa johtuu muun muassa siitä, että monet salkunhoitajat luopuvat silloin tappiollisista sijoituksistaan ennen kolmannen vuosineljänneksen päättymistä.

S&P500 on noussut kesäkuun pohjistaan nyt noin 10,3 prosenttia. Kahden viimeisen viikon aikana indeksi on tosin pudonnut lähes 6 prosenttia. Osa Reutersin haastattelemista analyytikoista pitää mahdollisena, että S&P500 putoaa syyskuussa jopa 10 prosenttia Fedin korkopolitiikan seurauksena.

Kello 14.30 Suomen aikaa Helsingin pörssissä osakkeet olivat OMXH-indeksin mukaan noin 1,6 prosentin laskussa.

Euroopan Stoxx Europe 600 -indeksi oli 1,2 prosenttia pakkasella. Aasian ja Tyynenmeren alueen MSCI-indeksi laski 2,2 prosenttia ja kehittyvien markkinoiden MSCI-indeksi laski 1,5 prosenttia.

Ennen Yhdysvaltain pörssien aukeamista S&P 500-indeksin futuurihinnat olivat noin prosentin ja teknologiapörssi Nasdaq 100 -indeksi 1,3 prosenttia pakkasella.