Suosittu asunto­laina­korko nousi yli 1,6 prosentin: ”Korot ovat taas kovasti menossa ylöspäin”

EKP-päättäjä sanoi kannattavansa jopa 0,75 prosenttiyksikön koronnostoa keskuspankin seuraavassa kokouksessa.

Vuoden euribor-korko on noussut kuluvan vuoden aikana reippaasti.

29.8. 19:02

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty vuoden euribor-korko nousi maanantaina yli 1,6 prosentin ensimmäistä kertaa yli kymmenen vuoteen, koska spekulaatiot Euroopan keskuspankin (EKP) 0,75 prosenttiyksikön koronnostosta kiihtyivät viikonloppuna.

Kahdentoista kuukauden euribor-korko noteerattiin maanantaina 1,612 prosenttiin, kun perjantaina se jäi 1,482 prosenttiin. Edellisen kerran korko oli yli 1,6 prosentissa helmikuussa 2012. Vielä elokuun alussa 12 kuukauden euribor liikkui 0,9 prosentissa.

”Euribor-korot ovat taas kovasti menossa ylöspäin. EKP:lta on tullut vahvistusta näkemykselle, että inflaatio on keskuspankin päällimmäinen huolenaihe”, sanoo Nordea-pankin pääanalyytikko Jan von Gerich.

EKP:n johtokunnan jäsen Isabel Schnabel sanoi lauantaina, että keskuspankkien täytyy tehdä voimakkaita toimia inflaation hidastamiseksi, vaikka toimet ajaisivat talouden taantumaan.

Hollannin keskuspankin pääjohtaja Klaas Knot puolestaan sanoi perjantaina, että hän kannattaa mahdollisesti 0,75 prosenttiyksikön koronnostoa EKP:n seuraavassa korkokokouksessa ensi viikon torstaina.

Heinäkuussa EKP nosti ohjauskorkojaan 0,50 prosenttiyksikköä. Kyseessä oli ensimmäinen koronnosto sitten vuoden 2011.

Nordean von Gerich arvioi, että EKP:n päättäjät haluavat kiristää rahapolitiikkaa mieluummin liian paljon kuin liian vähän.

”Päättäjät näkevät, että kiihtyneessä inflaatiossa ei ole kyse pelkästään energian hintojen noususta vaan laajemmista inflaatiopaineista. Viestit ovat selkeitä: keskuspankin on pakko nostaa korkoa oman uskottavuutensa vuoksi, vaikka se taloutta hidastaisikin lyhyellä aikavälillä.”

Vielä kesällä markkinoilla ajateltiin, että talouskasvun hidastuminen euroalueella hillitsee EKP:n intoa nostaa keskuspankkikorkoja. Se hidasti vuoden euriborin nousutahtia, ja korko pyöri kesän ajan prosentin tuntumassa.

Vuoden euribor-korko on noussut kuluvan vuoden aikana reippaasti EKP:n koronnosto-odotusten mukana. Yli kuusi vuotta negatiivisena pysynyt 12 kuukauden euribor ylitti nollarajan huhtikuussa ja prosentin rajan kesäkuussa.

Von Gerich arvioi, että vuoden euribor-korko voi nousta yli kahteen prosenttiin vuoden loppuun mennessä.

Asuntolainojen korko muodostuu viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Viitekoron muutokset huomioidaan asuntolainan korossa, kun lainan korkoa tarkistetaan seuraavan kerran.

Lue lisää: Asuntolainojen korkojen ripeä nousu jatkuu – Syyskuussa korkoja tarkistavilla menot voivat kolminkertaistua nykyisestä

Nordean von Gerich arvioi, että EKP mahdollisesti kiristää ohjauskorkojen nostotahtia ja nostaa korkojaan 0,75 prosenttiyksikköä ensi viikon kokouksessaan.

”EKP:n viesti on, että korkoa nostetaan nopeasti siihen asti, kunnes nähdään merkkejä inflaation taittumisesta. Tämän hetken kehitys näyttää siltä, että inflaatio jatkaa nousussa ainakin loppuvuoden”, von Gerich sanoo.

Euroalueen elokuun inflaatioluvut julkistetaan keskiviikkona. Ekonomistit odottavat tietopalvelu Refinitivin kokoamassa konsensusennusteessa inflaation kiihtyneen tässä kuussa 9,0 prosenttiin heinäkuun 8,9 prosentista.

Pidemmällä aikavälillä epävarmuus inflaation kehityksestä on merkittävä, mutta inflaation nousutahti saattaa saavuttaa huippunsa tämän vuoden puolella, von Gerich arvioi.

”Markkinat lähtevät siitä, että EKP nostaa korkoaan lyhyellä aikavälillä ripeästi, mutta ei kovin pitkälle ensi vuoteen. Epävarmuus on kuitenkin iso siitä, että riittävätkö nostot.”