EU suunnittelee hätätoimia sähkön hinnan nousun hillitsemiseksi

EU:n energiaministerit pitävät hätäkokouksen Brysselissä ensi viikon perjantaina.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz (vas.) ja Tšekin pääministeri Petr Fiala tiedotus­tilaisuudessa Prahassa maanantaina.

29.8. 20:09

Euroopan unioni suunnittelee hätätoimia hillitäkseen sähkön hinnan nousua ja uudistaakseen sähkömarkkinoita, sanoo Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uutistoimisto AFP:n mukaan.

Von der Leyen kertoi asiasta tapahtumassa Sloveniassa maanantaina. Sähkön hinta on noussut rajusti Euroopassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Komission puheenjohtajan mukaan sähkön pilviin kivunnut hinta on paljastanut EU:n nykyisten sähkömarkkinoiden rajoitukset.

"Ne on kehitetty erilaisiin olosuhteisiin. Siksi suunnittelemme hätätoimia ja rakenteellista uudistusta sähkömarkkinoille”, Von der Leyen sanoi AFP:n mukaan.

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz vaati maanantaina EU:ta ryhtymään toimiin sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Scholzin mukaan EU:ssa tarvitaan muutoksia, joilla saadaan huimaa sähkön hintaa alennettua.

Scholz neuvotteli asiasta Tšekin pääministeri Petr Fialan kanssa Prahassa maanantaina. Tšekki on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

Scholz sanoi neuvotteluiden jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että maat ovat täysin samaa mieltä nopeiden toimien tarpeesta sähkömarkkinoiden uudistamiseksi.

Liittokansleri sanoi uskovansa, että uudistaminen onnistuu nyt nopeammin kaikkialla Euroopassa kuin muissa olosuhteissa.

Komissio ei ole vielä julkistanut yksityiskohtaista suunnitelmaa sähkömarkkinoiden uudistamiseksi.

EU:n energiaministerit pitävät hätäkokouksen Brysselissä ensi viikon perjantaina.