Shellin toimitusjohtaja: Euroopan energiakriisi voi kestää useita vuosia

Eurooppalaiset voivat joutua kärsimään isoista sähkölaskuista ja sähkön säännöstelystä useiden talvien ajan, arvioi öljyjätti Shellin toimitusjohtaja.

Venäjä on rajoittanut kaasun toimituksiaan Eurooppaan.

29.8. 22:07

Eurooppa saattaa joutua varautumaan energiakriisiin, joka kestää monta vuotta, varoittaa öljy-yhtiö Shellin toimitusjohtaja Ben van Beurden.

Van Beurden kommentoi asiaa uutistoimisto Bloombergin mukaan energia-alan konferenssin tiedotustilaisuudessa Norjan Stavangerissa.

Öljyjätin toimitusjohtaja sanoi, että eurooppalaiset voivat joutua kärsimään isoista sähkölaskuista ja sähkön säännöstelystä useiden talvien ajan.

Van Beurdenin mukaan eurooppalaisten saattaa täytyä monen talven ajan yrittää löytää ratkaisuja Venäjän kaasuntuontirajoituksiin. Ratkaisuja ovat muun muassa energian säästäminen ja säännöstely. Hänen mielestään on ”fantasiaa”, että energiakriisi on ohi tai ratkaisut siihen helppoja.

Shellin toimitusjohtaja sanoi jo heinäkuussa, että energiamarkkinat pysyvät todennäköisesti kireinä pitkään. Hän arvioi, että energian tarjonta pysyy rajoitettuna ja hintojen vaihtelu suurena pitkälle ensi vuoteen.