Venäjän hyökkäyssota lisännyt saastuttavan kivihiilen polttoa Suomessa

Suomessa käytettiin huhti–kesäkuussa kivihiiltä 25 prosenttia viimevuotista enemmän.

Helsingin Hanasaaressa sijaitseva hiilivoimala on tarkoitus sulkea lopullisesti ensi keväänä.

30.8. 11:26

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen laukaisema energiakriisi on johtanut saastuttavan kivihiilen käytön lisääntymiseen Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan kivihiiltä käytettiin huhti–kesäkuussa sähkön ja lämmön tuotannon ja teollisuuden polttoaineena 25 prosenttia edellisvuotta enemmän. Koko alkuvuoden eli tammi–kesäkuun aikana kivihiiltä poltettiin 1 039 tuhatta tonnia, mikä on 12 prosenttia vuodentakaista enemmän.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osaltaan vaikuttanut energiamarkkinoihin ja johtanut energian hintojen nousuun. Hintasuhteiden muutokset polttoaine- ja sähkömarkkinoilla sekä päästöoikeuden hinta vaikuttivat myös kivihiilen kysyntään”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Aira Hast tiedotteessa.

Kivihiilen kysyntä on kasvanut jo pidempään, sillä viime vuonna kivihiiltä kului 19 prosenttia vuotta 2020 enemmän.

Nykyisestä käytön kasvusta huolimatta kivihiiltä poltetaan Suomessa selvästi aiempaa vähemmän. Esimerkiksi tammi-kesäkuussa kivihiiltä kului 52 prosenttia vähemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin.

”Uusiutuva energia on korvannut fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kivihiilen kulutuksen vähenemiseen vaikuttaa kivihiilen energiakäyttöä koskeva kielto, joka astuu voimaan vuonna 2029”, Hast sanoo tiedotteessa.

Venäjää vastaan asetetut energiapakotteet vaikuttavat myös kivihiilen kulutukseen. Tuonti Venäjältä päättyy tämän vuoden elokuussa. Vuonna 2021 yli puolet Suomen kivihiilen kulutuksesta katettiin Venäjän-tuonnilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita