Der Spiegel: Saksa valmistelee ydin­voimaloidensa toiminnan jatkamista laissa nyt määrätyn takarajan jälkeen

Saksa on sulkenut ydinvoimaloitaan asteittain, mutta saksalaislehden mukaan maan talousministeriö suunnittelee pitävänsä viimeiset kolme toiminnassa ainakin muutaman kuukauden.

Landshutin lähellä sijaitseva Isar 2 -ydinvoimala on yksi kolmesta edelleen toiminnassa olevasta ydinvoimalasta Saksassa.

30.8. 19:32

Saksa valmistelee ydinvoimalaitostensa toiminnan jatkamista vuoteen 2023 asti, kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Der Spiegelin mukaan Saksan talousministeriö valmistelee lakimuutosta, jonka myötä ydinvoimaloiden toimintaa voitaisiin jatkaa ensi vuonnakin. Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck on aiemmin vastustanut toiminnan jatkamista turvallisuussyihin vedoten.

Saksa päätti päätti nopeuttaa ydinvoimaloiden sulkemisaikatauluaan Fukushiman ydinvoimala­onnettomuuden jälkeen vuonna 2011. Suunnitelmana oli sulkea kolme viimeistä ydinvoimalaa joulukuussa 2022, mutta Euroopan energiakriisi on saanut monet, muun muassa maan liittokansleri Olaf Scholzin, kyseenalaistamaan päätöksen.

Lue lisää: Liittokansleri Scholz: Saksan viimeisten ydin­voimaloiden käynnissä pitäminen voisi olla järkevää

Lehden mukaan ministeriö tiedusteli elokuussa, voisivatko ydinvoimalayhtiöt jatkaa tuotantoaan vuodenvaiheen jälkeen.

Voimaloista kaksi voisi tällä hetkellä jatkaa toimintaa 70-prosenttisella kapasiteetilla huhtikuuhun asti ja kolmas kesäkuuhun asti. Sen jälkeen voimalat tarvitsisivat uusia polttoainesauvoja, mutta on epävarmaa, onko uusia sellaisia mahdollista saada.

Lehti arvioi, että ydinvoiman tuotannon jatkaminen voisi hieman alentaa sähkön hintaa.

Ennen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden myötä tehtyä lakimuutosta Saksassa oli toiminnassa 17 ydinvoimalaa. Tuolloin reaktorit tuottivat noin neljäsosan maan sähköstä.

Vuoden 2021 lopussa jäljellä oli kuusi, joista kolme suljettiin vuodenvaihteessa. Venäjän hyökkäyssodan ja sitä seuranneen Euroopan energiakriisin myötä Venäjän maakaasusta riippuvainen Saksa on joutunut pohtimaan, mistä sähköä saadaan.

Maa on kuitenkin onnistunut muuttamaan tuotantoaan lyhyessä ajassa vähemmän Venäjästä riippuvaiseksi. Ennen hyökkäyssotaa yli puolet Saksan tuomasta kaasusta tuli Venäjältä, kun nyt luku on enää 9,5 prosenttia.