Venäjä katkaisi kaasuvirran suunnitellusti Nord Stream -putkessa – Nyt Eurooppa jännittää, palaavatko toimitukset lainkaan

Kaasutoimitukset Venäjältä Saksaan Nord Streamin kautta katkesivat varhain keskiviikkona ennalta ilmoitetun huoltotauon vuoksi.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kesän mittaan vähentänyt merkittävästi kaasutoimituksia Nord Stream -putken kautta.

31.8. 10:06

Maakaasun virta Venäjältä Saksaan katkesivat keskiviikkona puolen yön jälkeen ennalta ilmoitettujen huoltotöiden vuoksi. Euroopassa varaudutaan kuitenkin siihen, etteivät kaasutoimitukset palaudu ennalleen huoltotauon jälkeen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan sähkökatkojen, energiasääntelyn ja vakavan taantuman uhka kasvaa Euroopassa, mikäli Venäjä supistaa kaasutoimituksia entisestään.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom oli ilmoittanut etukäteen, että Itämeren pohjassa kulkevan Nord Stream -putken kompressoriasemalla tehdään tavanomaisia huoltotöitä, joiden vuoksi kaasun virta katkeaa 31. elokuuta. Kaasutoimitusten pitäisi palautua 3. syyskuuta.

Tähän ei kuitenkaan täysin luoteta johtuen siitä, kuinka Gazprom kevään ja kesän mittaan on vähentänyt kaasutoimituksia eri puolille Eurooppaa. Kesäkuussa Nord Streamin toimitukset putosivat 40 prosenttiin tavanomaisesta, ja heinäkuussa vain 20 prosenttiin. Gazpromin mukaan syy on EU:n pakotteissa, joiden vuoksi huollossa ollutta kompressoriaseman turbiinia ei saada Venäjälle, mutta Saksa katsoo Venäjän käyttävän kaasutoimituksia aseena EU:ta vastaan.

Tiistaina Gazprom ilmoitti vähentävänsä kaasutoimituksia Ranskaan. Yhtiön mukaan syynä on sopimusta koskeva erimielisyys ranskalaisen energiayhtiön Engien kanssa. Tänä vuonna Gazpromin toimitukset Engielle ovat jo vähentyneet murto-osaan normaalista.

Kaasun markkinahinta viittaa siihen, että markkinat antavat noin 30 prosentin todennäköisyyden sille, että kaasutoimitukset Nord Stream -putkessa eivät palaudu huoltotöiden jälkeen, Energy Aspects -yhtiön analyytikko Leon Izbicki sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Goldman Sachsin analyytikot uskovat, että kaasutoimitukset jatkuvat huoltotauon jälkeen. Analyytikot katsovat, että jos Gazprom katkaisi kaasutoimitukset kokonaan, se menettäisi keinon heiluttaa Euroopan energiamarkkinoita. Sen sijaan jatkamalla vähäisiä ja toisinaan katkeavia toimituksia Eurooppaan Gazprom pystyy heiluttamaan markkinahintoja ja ylläpitämään poliittista painetta Euroopassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan