Sähkömarkkinoilla sekaisin ovat nyt sekä kuluttajat että sähköä myyvät yhtiöt, mutta kerrostaloissa asuvat voivat huokaista helpotuksesta

Sähköyhtiöiden tarjonta on nyt sekavaa, ja hinnat muuttuvat lähes päivittäin. Vanhoille asiakkaille tarjotaan yhtä, nettisivuilla jotain ihan muuta ja puhelinpalvelussa ehkä vielä kolmatta, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Anni Lassila.

Sähkösopimushintojen vertailua kolmen eri sähköyhtiön verkkosivuilla olevien tarjousten perusteella.

2.9. 12:20

Mikä sotku!

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen lähetti suurelle osalle asiakkaistaan runsas viikko sitten viestin, jossa kerrottiin, että toistaiseksi voimassa olevalla hinnalla sähkönsä ostavien kuluttajien sähkön hinta nousee 58 prosenttia. Niin sanotun perussähkön hinta olisi korotuksen jälkeen noin 23 senttiä kilowattitunnilta.

HS kirjoitti asiasta uutisen.

Lue lisää: Helsingin kaupungin energia­yhtiö Heleniltä vanhoihin sähkö­sopimuksiin jättikorotus

Tuloksena oli, että monet Helenin asiakkaat pillastuivat. Heille energiayhtiö oli lähettänyt vain vähän aiemmin viestin, jossa tarjottiin 24 kk määräaikaista sopimusta noin 30 sentin kilowattituntihintaan. Näiden asiakkaiden edelliset määräaikaiset sopimukset olivat lähiaikoina umpeutumassa.

Helenin asiakaspalvelu meni tukkoon ihmisistä, jotka halusivatkin tuon toisille tarjotun 23 sentin hinnan, joka tuntui siinä vaiheessa jo hyvin edulliselta. Helenin virallisten viestien mukaan tämän hinnan olisikin pitänyt olla kaikille Helenin verkkoalueen asiakkaille asiakaspalvelusta saatavilla.

Eräs asiakas kuitenkin kertoi HS:lle, ettei puhelinpalvelussa tiedetty tästä hinnasta mitään. HS:n on mahdotonta varmistua siitä, kumpi kertomus on totta.

Torstaina Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa joka tapauksessa kertoi HS:lle, että 1. syyskuuta alkaen perussähkötuote ja 23 sentin hinta on tarjolla vain niille, joilla kyseinen tuote on ollut aiemminkin.

Kaikilla yhtiöillä ei ole edullisiin tarjouksiin varaa.

Epätoivoisesti edullisinta sähkösopimusta etsivän kuluttajan tilanne on siis yhä yhtä sekava. Tarjonta on epäselvää muillakin yhtiöillä kuin Helenillä. Vanhoille asiakkaille tarjotaan yhtä, nettisivuilla jotain ihan muuta ja puhelinpalvelussa ehkä vielä kolmatta.

Sähkön pörssi- ja johdannais­markkinatkin ovat niin sekaisin, että yhtiöiden tarjoushinnat voivat muuttua kymmeniä prosentteja hetkessä. Suunta on ollut viime aikoina yksinomaan ylöspäin.

Osa yhtiöistä pyrkii tarjoamaan nyt edes vanhoille asiakkailleen jollain tavoin kohtuuhintaista vaihtoehtoa, kuten Helen.

Kaikilla yhtiöillä ei ole siihen yksinkertaisesti varaa. Eräät pienemmät sähköyhtiöt ovat joutuneet nostamaan toistaiseksi voimassa olevan sähkön hinnan vanhoillekin asiakkaille jo yli 40 senttiin. Asiakkaat ovat luonnollisesti kauhuissaan.

Vaikka yhtiöillä olisi omia voimaloita, polttoaineiden ja päästöoikeuksien hintojen raju nousu on kasvattanut sähkön tuotanto­kustannuksiakin rajusti.

Jotkut paikallispoliitikot ovat heränneet vaatimaan, että oman kunnan yhtiö tarjoaisi edes kuntalaisille edullista sähköä. Tässäkin tulevat realiteetit vastaan. Sähkö on markkinoilla niin kallista, että ”edullinen” hinta voi merkitä yhtiön kokoon nähden suuria tappiota.

Täysin kaoottisesti heilahtelevilla sähkön johdannais­markkinoilla toimiminen vaatii nyt myös sellaista osaamista ja riskinsietokykyä, jota ei kaikista yhtiöistä kerta kaikkiaan löydy riittävästi. Jopa Fortum on valtavissa ongelmissa johdannais­sopimusten vakuuksien vuoksi.

Kuluttajaa yhtiöiden ahdinko ei tietenkään lohduta.

Monien sähköllä taloaan lämmittävien määräaikainen sopimus on umpeutumassa, ja tilalle on tarjolla vain hyvin kalliita tai vielä sitäkin kalliimpia vaihtoehtoja.

Kahden vuoden määräaikaista sopimusta sähkölämmittäjälle tarjosi perjantaiaamuna Energiaviraston vertailupalvelussa enää kolme yhtiötä.

Lue lisää: Normaali sähkö­markkina on murenemassa, ja siksi sähköä saattaa pian olla kaupan vain pörssi­hinnalla

Halvinkin tarjous oli 35 senttiä kilowattitunnilta eli noin seitsenkertainen vanhoihin sopimuksiin verrattuna. Omakotitalon sähkölämmittäjälle tällainen hinta tarkoittaisi yleensä yli tuhannen euron lämmityslaskua talvikuukausina.

Tähän hintaan pitäisi siis sitoutua kahdeksi vuodeksi.

Osa yhtiöistä näyttää nyt tarjoavan omilla sivuillaan vain vuoden mittaista määräaikaista sopimusta, mutta hinnat ovat hirvittäviä, jopa 50–70 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkö voi olla talvella kohtuuhintaista tai hirvittävän kallista.

Paljon sähköä kuluttavat asiakkaat pohtivatkin varmasti jo vakavasti tunneittain hinnoiteltavaa pörssisähköä. Senkin hinta on tosin ollut jo elokuussa päivisin aivan huimissa korkeuksissa. Yöllä sähkö on ollut välillä lähes ilmaista.

Kylmäpäinen ehkä pystyy laskemaan, että riskinotto pörssisähköllä kannattaa. Olkiluoto 3:n koekäyttö on sujunut jo parin päivän ajan ongelmitta. Ehkä näin myös jatkuu.

Loviisan ydinvoimaan vuosihuollot päättyvät syyskuun lopulla, ja talvella on kenties kesää tuulisempaa. Sähkö voi olla talvella ihan kohtuuhintaista. Tai se voi olla aivan hirvittävän kallista. Kukaan ei tiedä.

Paniikissa tuntuu olevan nyt moni kerrostaloasukaskin. Useimmat heistä eivät ole oikeastaan koskaan vaivautuneet ajattelemaan sähköä ja sopimustyyppejä, sillä lasku on ollut vain jonkin kympin kuukaudessa.

Siksi sähköyhtiöiden nyt lähettämät hinnankorotuskirjeet ja tarjoukset vaikeine käsitteineen ovat täyttä hepreaa ja herättävät lähinnä ahdistusta.

Useimpien kerrostaloasukkaiden sähkönkulutus on kuitenkin sen verran pientä, ettei paniikkiin ole syytä. Todennäköisesti viisainta on jatkaa sillä sopimuksella, jota oma sähköyhtiö tarjoaa, koska halvempaakaan tuskin markkinoilta nyt löytyy.