Markkinoiden ”super­kupla” puhkeaa pian, ja seuraukset ovat rajuja, sanoo tunnettu sijoittaja

”Pahin on vielä edessä”, kirjoittaa markkinakuplien ennustamisesta tunnettu sijoittaja Jeremy Grantham.

Brittiläinen sijoittaja Jeremy Grantham vuonna 2009 New Yorkissa.

1.9. 15:02 | Päivitetty 1.9. 17:12

Markkinoiden ”kuplabongarina” tunnettu sijoittaja Jeremy Grantham varoittaa jälleen markkinoiden ”superkuplan” puhkeamisesta. Sijoitusyhtiö GMO:n perustajiin kuuluva Grantham, 83, varoitti vuoden alussa, että esimerkiksi maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 putoaa lähes 50 prosenttia marraskuun huipustaan.

S&P 500 on pudonnut vuoden aikana 17 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi lähes 25 prosenttia.

Nyt nähty pudotus on kuitenkin vasta ensimakua, jos luottaa Granthamin arvioon.

Grantham julkaisi keskiviikkona GMO:n verkkosivuilla Entering the Superbubble’s Final Act -otsikoidun kirjoituksen, jossa hän sanoi markkinoiden olevan yhä superkuplan keskiössä. Vapaasti suomennettuna kirjoituksen otsikon voisi kääntää muotoon Siirtymä superkuplan viimeiseen vaiheeseen.

Granthamin mukaan markkinoilla on nähty sadan viime vuoden aikana kolme superkuplaa. Aiempia kuplia ovat vuoden 1929 pörssiromahdus, it-kuplan puhkeaminen vuonna 2000 ja finanssikriisin puhjetessa vuonna 2008.

Granthamin mukaan superkuplia yhdistää muutama tekijä. Yksi on se, että markkinat nousevat reippaasti ensin alkuperäisen pudotuksen jälkeen ja rysähtävät sen jälkeen entistäkin rajummin.

Näin on käynyt nyt myös S&P 500 -indeksin kohdalla. Indeksi putosi kesäkuun puolivälin jälkeen ensin 3 666 pisteeseen eli noin 23 prosenttia viime vuoden lopusta. Sen jälkeen indeksi kipusi pikaisesti 4 305 pisteeseen eli noin 17 prosenttia vuoden pohjaa korkeammalle. Nyt indeksi on jälleen pudonnut 3 955 pisteeseen eli 8 prosenttia elokuun huipusta.

”Tämän kesän kurssinousu sopii täydellisesti kaavaan. Osakkeet Yhdysvaltain osake­markkinoilla ovat yhä todella kalliita, ja tämän vuoden kaltainen kiihtynyt inflaatio on aina satuttanut monia, tosin tänä vuonna tavallista hitaammin. Nyt myös talouden peruselementit ovat heikentyneet valtavasti ja yllättävästi. Kiinan koronavirustilanne, sota Euroopassa, ruoka- ja energiakriisi, ennätysmäinen rahapolitiikan tiukentaminen ja monet muut syyt johtavat siihen johtopäätökseen, että tilanne on paljon tammikuistakin synkempi”, Grantham kirjoittaa.

Granthamin synkistelyn mukaan myös kiihtyvä ilmastonmuutos vaikeuttaa talouden toimintaa. Se näkyy esimerkiksi ruoka- ja resurssipulan kaltaisina asioina.

Granthamin mukaan nykyinen superkupla koostuu velkakirjojen, asuntojen ja osakkeiden kaltaisten omaisuuserien kriittisestä yliarvostuksesta, hyödykeshokista ja Yhdysvaltain haukkamaisesta inflaatiota aggressiivisesti tainnuttamaan pyrkivästä rahapolitiikasta.

”Jokainen superkupla on erilainen ja ainutlaatuinen, mutta jokainen historiallinen vertailukohta osoittaa, että pahin on vielä edessä”, hän kirjoittaa.

Grantham on tullut tunnetuksi markkinakuplien ennustamisesta sekä niillä rahastamisella. Hän esimerkiksi ennakoi oikein useita pörssikuplia Japanissa 1980-luvun lopussa, it-kuplan vuosituhannen taitteessa sekä Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.

HS kertoi Granthamin tammikuisista kuplaennusteista tuoreeltaan.

”Vuosi sitten en ollut tästä kuplasta yhtä varma kuin olin vuoden 2000 teknokuplasta tai Japanin kuplasta [vuonna 1989] tai asuntokuplasta vuonna 2007”, Grantham sanoi tuolloin Bloombergin haastattelussa.

”Se tuntui erittäin todennäköiseltä, mutta ei kenties liki varmalta. Tänään minusta tuntuu, että se on jo melkein varmaa.”

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, jollei mahdotonta. Onkin syytä muistaa, ettei edes Grantham ole osunut ennustuksillaan aina oikeaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita