Finnair kimppaan Qatarin kanssa, Suomeen povataan sähköpulaa ja Fortumin miljardilupaus – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Finnair kertoi maanantaina sopineensa Qatar Airwaysin kanssa pitkäaikaisesta strategisesta yhteistyöstä

1.9. 17:28

Finnair aloittaa strategisen yhteis­työn Qatar Airwaysin kanssa

Finnair kertoi maanantaina sopineensa Qatar Airwaysin kanssa pitkäaikaisesta strategisesta yhteistyöstä. Sopimuksen mukaan Finnair aloittaa päivittäiset lennot Helsingistä, Kööpenhaminasta ja Tukholmasta Qatar Airwaysin kotikentälle Dohaan.

Finnair lentää sopimuksen mukaan Helsingistä, Tukholmasta ja Kööpenhaminasta seitsemän viikkovuoroa.

Yhtiöt jakavat näiden reittien rahti- ja matkustajakapasiteetin, ja yhteistyötä tukee laaja codeshare-sopimus.

Finnair ja Qatar Airways ovat molemmat lentoyhtiöiden Oneworld-liittouman jäseniä, joten yhteistyö Qatar Airwaysin kanssa on siinä mielessä luonteva valinta.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja lupaa, että yhtiön valtiolta pyytämät miljardilainat tulisivat takaisin

Suomalaiset veronmaksajat voivat luottaa siihen, että valtio saa rahansa takaisin, mikäli se päätyy tukemaan energiayhtiö Fortumia. Näin vakuuttaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala. Yhtiön välitön maksukyky on koetuksella kasvaneiden vakuusvaatimusten vuoksi.

Fortum on kertonut käyvänsä neuvotteluja suurimman omistajansa eli Suomen valtion kanssa jonkinlaisesta tuesta, jolla varmistetaan se, että Fortumilla on varaa maksaa miljardiluokkaan paisuneet vakuudet. Vakuusvaatimusten suurentuminen johtuu sähkön hinnan noususta johdannaismarkkinoilla.

Reinikkalan mukaan yhtiö tarvitsee ”muutaman miljardin” rahoituksen mieluiten lainana valtiolta.

Twitter-saamassa editointinapin vuosien väännön jälkeen

Pikaviestipalvelu Twitter aikoo ottaa käyttöön muokkauspainikkeen, jonka myötä käyttäjät voivat muokata twiittejään niiden julkaisun jälkeen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan muokkausominaisuus tulee pian saataville sellaisille käyttäjille, jotka maksavat 4,99 dollaria eli noin viisi euroa kuukaudessa Twitter Blue -tilauksesta.

Muokkausominaisuus antaa käyttäjien tehdä muutoksia päivityksiinsä puoli tuntia sen jälkeen, kun päivitys on alun perin julkaistu.

Muokattuihin twiitteihin jää Bloombergin mukaan leima, ja muut käyttäjät voivat nähdä julkaisun aiemmat versiot.

The New York Times kuvailee sosiaalisen median palvelun uutta muokkausominaisuutta kenties suurimmaksi muutokseksi sitten vuoden 2017, kun Twitter nosti päivitysten merkkirajoituksen 140 merkistä 280 merkkiin.

Twitter on punninnut muokkauspainikkeen etuja ja haittoja vuosien ajan. Jotkut ovat olleet huolissaan siitä, että osa käyttäjistä käyttäisi ominaisuutta haitallisesti muokatakseen viestinsä sisältöä sen jälkeen, kun sitä on jaettu laajasti eteenpäin.

Huhtamäen Venäjän-toiminnoille löytymässä ostaja

Suomalaisen pakkausyhtiö Huhtamäen Venäjän-toiminnoista on uutistoimisto Reutersin mukaan tarjottu 151 miljoonaa euroa.

Uutistoimiston mukaan tarjoaja on venäläisliikemies Aleksandr Govor – sama mies, joka on aiemmin perustanut hampurilaisravintoloita Venäjän jättäneen McDonald’sin entisiin tiloihin. Reuters kertoo asiasta nojaten näkemiinsä asiakirjoihin sekä nimettömään lähteeseen.

Reutersin mukaan Govor rahoittaisi kaupan venäläispankki Sberbankin lainalla ja kauppa toteutettaisiin Kyprokselle rekisteröidyn Espentina Limited -yhtiön kautta. Sberbank on lännen pakotelistalla.

Fingrid: Tulevana talvena varauduttava sähköpulaan ja sähkökatkoihin

Suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, varoittaa kantaverkkoyhtiö Fingrid. Yhtiön mukaan sähkö­markkinoita hallitsee epävarmuus.

Fingrid julkaisi ensimmäisen arvionsa koskien sähkön riittävyyttä tulevana talvena. Fingrid arvioi, että talven kulutushuipussa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Huippukulutuksen keskiarvo vuosina 2007–2022 on noin 14 000 megawattia.

Kotimaisella tuotannolla pystytään kattamaan kulutuksesta parhaimmillaan arviolta 12 300 megawattia, minkä lisäksi käytössä on 600 megawatin tehoreservi.

Loppu katettaisiin tuonnilla. Tuontikapasiteettia on käytössä 3 400 megawattia, josta 2 400 megawattia Ruotsista ja 1 000 megawattia Virosta.

Suomi tuo sähköä Ruotsista tavallisestikin, vaikka kotimainen kapasiteetti ei ole lähellekään täyskäytössä. Suomi myös vie sähköä normaalisti Ruotsiin ja Viroon.

Snapchatin emoyhtiö irtisanoo viidesosan työntekijöistään

Erityisesti nuorten suosiman sosiaalisen median palvelun Snapchatin emoyhtiö Snap irtisanoo viidesosan työntekijöistään, kertoo uutistoimisto AFP. Yhdysvaltain Kaliforniassa päämajaansa pitävällä Snapilla on noin 6 400 työntekijää.

Yhtiö on jo pitkään ollut talousongelmissa. Yhtiö kertoi heinäkuussa, että sen liiketappio vuoden toisella neljänneksellä oli 422 miljoonaa dollaria (noin 420 miljoonaa euroa), lähes kolme kertaa yhtä paljon kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2021.

Yhtiö on tehnyt voitollisen tuloksen vain kerran historiassaan: viime vuoden viimeisellä neljänneksellä se teki voittoa 22 miljoonaa dollaria.

AFP:n mukaan yhtiön heikko menestys johtuu osin muiden sosiaalisen median palveluiden, esimerkiksi kiinalaisen Tiktokin, ylivallasta.

Euroalueen inflaatio kiihtyi jo yli yhdeksään prosenttiin: ekonomistit arvioivat hintojen kallistumisen jatkuvan edelleen

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi edelleen elokuussa.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan inflaatiovauhti oli euroalueella 9,1 prosenttia. Heinäkuussa se oli 8,9 prosenttia.

Energia kallistui viime vuoden elokuusta 38,3 prosenttia, jalostamaton ruoka 10,9 prosenttia, teollisuustuotteet 5,0 prosenttia ja palvelut 3,8 prosenttia.

Inflaatio ei ole koskaan aikaisemmin talous- ja rahaliiton historiassa ollut yhtä voimakasta kuin tänä keväänä ja kesällä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen takia määrätyt pakotteet ovat aiheuttaneet energian, lannoitteiden ja vehnän merkittävän kallistumisen.

Esimerkiksi Laboren ennustepäällikkö Sakari Lähdemäki ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus arvioivat, että inflaatio kiihtyy yhä entisestään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita