Woltin tappiot kasvoivat 182 miljoonaan euroon

Ruokalähettiyhtiö Woltin tappiot kasvoivat vuonna 2021 peräti 182 miljoonaan euroon. Liikevaihto ja henkilöstön määrä taas kasvoivat selvästi.

Ruokalähettiyhtiö Woltin liikevaihto kasvoi, mutta myös tappiot paisuivat runsaasti.

2.9. 16:37

Ruokalähettiyhtiö Woltin tappiot kasvoivat viime vuonna hurjasti, mutta yhtiön liikevaihto yli kaksinkertaistui ja henkilöstömäärä kolminkertaistui.

Woltin liiketappio oli viime vuonna 182 miljoonaa euroa, eli yli neljä kertaa suurempi kuin vuoden 2020 liiketappio 42 miljoonaa euroa.

Lähettiyhtiön liikevaihto sen sijaan nousi viime vuonna noin 624 miljoonaan euroon. Vertailukaudella vuonna 2020 liikevaihto oli 281 miljoonaa euroa. Woltin liikevaihto yli kolminkertaistui edeltävään vuoteen verrattuna vuosina 2020 ja 2019.

Woltin henkilöstön määrä yli kolminkertaistui ja oli 3 550. Suomessa työntekijöitä oli viime vuoden lopussa hieman yli 800.

Vuonna 2020 yhtiöllä oli noin 1 170 työntekijää. Yhtiö kertoo tilinpäätöksessään palkanneensa viime vuonna yli 3 800 uutta työntekijää.

Yhtiön tilinpäätöksestä kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Woltin mukaan kuluttajien tottumus ruoan ja palveluiden tilaamiseen teknologia-alustojen avulla on kasvanut koronapandemian aikana. Yhtiön mukaan pandemia on nopeuttanut sen palvelun kysyntää ja tilausten kasvua, ja se odottaa asiakkaiden määrän ja liikevaihtonsa kasvavan merkittävästi myös kuluvan vuoden aikana.

Wolt ei ole vielä tehnyt voitollista tulosta, eikä sellaista ole odotettavissa lähitulevaisuudessakaan. Yhtiö kertoo tilinpäätöksessään, että se aikoo jatkaa panostuksiaan laajentumiseen, kasvuun ja tuotekehitykseen. Kulut ja investoinnit tulevat yhtiön mukaan ylittämään sen tulovirrat myös lähitulevaisuudessa.

Suomalaisyhtiön tulevaisuutta leimaa erityisesti alkukesästä toteutunut yrityskauppa, jossa Wolt myytiin yhdysvaltalaiselle ruokalähettiyhtiölle Doordashille.

Viime vuoden marraskuussa julkistetun yrityskaupan hinta supistui lopulta alkuperäisestä seitsemästä miljardista eurosta noin 2,8 miljardiin euroon.

Kauppa toteutettiin osakevaihtona, joten Doordashin kurssin jyrkkä lasku kaupasta sopimisen jälkeen laski myös yritysjärjestelyn arvoa.

Kaupan julkistamispäivänä marraskuussa Doordashin osakkeen hinta oli noin 206 dollaria, mutta kaupan toteutuessa touko–kesäkuun vaihteessa enää vajaat 77 dollaria. Näin ollen Doordashin arvosta hupeni kaupan julkistamishetkestä vajaat kaksi kolmasosaa. Kun mukaan lasketaan dollariin nähden heikentynyt euro, kauppahinta pieneni seitsemästä miljardista 2,8 miljardiin euroon.

Lue lisää: Woltin myynti Yhdysvaltoihin toteutui, kauppahinta jäi 2,8 miljardiin euroon

Wolt kiinnittää tilinpäätöksessään huomiota myös sen liiketoimintaan liittyviin viranomaisselvityksiin ja oikeusprosesseihin, joita on käynnissä esimerkiksi Suomessa, Israelissa ja Tanskassa.

Yksi suurimmista avoimista kysymyksistä on yhtiön lähettien työoikeudellinen asema. Vastaavia kiistoja lähettien tai kyytipalveluiden tarjoajien asemasta käydään ympäri maailmaa.

Suomessa työsuojeluviranomaisena toimiva Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti viime marraskuussa, että lähetit ovat yhtiön työntekijöitä, eivät itsenäisiä yrittäjiä.

Wolt on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen ja kertoo, että asiassa odotetaan päätöstä viimeistään ensi keväänä.