Huhtamäki myi Venäjän liike­toimintonsa, kirjaa kaupasta 15 miljoonan myyntivoiton

Pakkausyhtiö Huhtamäki kertoo myyneensä Venäjän liiketoimintonsa 151 miljoonalla eurolla venäläisliikemiehille.

Pakkausvalmistaja Huhtamäki sai Venäjän liiketoimintonsa myytyä.

2.9. 18:07 | Päivitetty 2.9. 19:06

Pakkausyhtiö Huhtamäki kertoo myyneensä liiketoimintonsa Venäjällä venäläisliikemiesten Aleksandr Govorin ja Juri Kušnerovin omistamalle yhtiölle Espetina Limitedille.

Suomalaisyhtiön mukaan nettovelaton kauppahinta 151 miljoonaa euroa. Huhtamäki odottaa kirjaavansa kaupasta noin 15 miljoonan euron myyntivoiton vuoden kolmannelle neljännekselle.

Yrityskauppaan kuuluu neljä tuotantoyksikköä, jotka työllistävät yhteensä 724 henkilöä.

Huhtamäki kertoi huhtikuun puolivälissä aikovansa lähteä Venäjältä maan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Yhtiön toimitusjohtaja Charles Héaulmé sanoo nyt yhtiön tiedotteessa, että Venäjän nykytilanteen kehitys ja pitkän aikavälin näkymät ovat este yhtiön kasvustrategialle ja sen pitkän aikavälin tavoitteiden toteuttamiselle Venäjällä.

”Teimme huolellisen läpikäynnin löytääksemme parhaan mahdollisen ostajan ja tulevan kumppanin paikalliselle henkilöstöllemme, jonka turvallisuus ja hyvinvointi on meille tärkeää”, Héaulmé sanoo.

Huhtamäen liiketoiminnot ostanut Govorin on aiemmin perustanut hampurilaisravintoloita Venäjän jättäneen McDonald’sin entisiin tiloihin.

Uutistoimisto Reuters uutisoi 151 miljoonan euron ostotarjouksesta jo torstaina näkemiinsä asiakirjoihin sekä nimettömään lähteeseen vedoten.

Reuters sanoi torstaina, että Govor rahoittaisi kaupan venäläispankki Sberbankin lainalla. Sberbank on lännen pakotelistalla.

Huhtamäen sijoittajasuhteiden johtaja Kristian Tammela sanoo HS:lle, että Espetina on EU:n sisäinen yhtiö ja myös sen omistajat on tarkistettu ja hyväksytty myyntiprosessissa asianmukaisesti. Tammelan mukaan Huhtamäki ei kuitenkaan voi tietää, miten ostaja on rahoituksensa hankkinut.

Reuters myös kertoi jo torstaina, että kauppa toteutettaisiin Kyprokselle rekisteröidyn Espetina Limitedin kautta.

Reutersin mukaan 20. elokuuta päivätyssä sopimusluonnoksessa todetaan, että Espetinan tulee varmistaa, ettei Huhtamäen nimeä ja tavaramerkkejä enää käytetä Venäjällä.

Huhtamäki on toiminut Venäjällä vuodesta 1993.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita