Gazprom pitää Nord Stream 1 -kaasuputken suljettuna, syyttää turbiinin öljyvuotoa

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom sanoo pitävänsä Euroopalle tärkeän Nord Stream 1 -kaasuputken suljettuna myös suunnitellun huoltokatkon jälkeen öljyvuodon vuoksi.

Nord Stream 1 -kaasuputken pääteasema Saksan Lubminissa.

2.9. 20:41 | Päivitetty 2.9. 21:44

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom pitää Nord Stream 1 -kaasuputken toistaiseksi suljettuna. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja Bloomberg.

Venäjän ja Saksan välisen putken kaasuvirrat katkaistiin keskiviikkona ennalta ilmoitettujen huoltotöiden vuoksi. Kaasutoimitusten pitäisi suunnitelman mukaan jatkua lauantaina.

Gazprom ilmoitti perjantaina illalla, että putken kaasuturbiinissa havaittiin öljyvuoto, joka yhtiön täytyy korjata ennen kuin kaasuvirrat voidaan palauttaa. Se ei kertonut, kuinka kauan vian korjaamisessa kestää.

Gazpromin mukaan vastaavia vuotoja löydettiin aiemmin toisista, sittemmin pois käytöstä otetuista turbiineista. Yhtiön mukaan vuodon täydellinen korjaaminen on mahdollista vain asiaan erikoistuneen korjausyhtiön olosuhteissa.

Gazpromin mukaan turbiinit valmistanut ja niitä huoltava saksalaisyhtiö Siemens on vahvistanut vuodon ja joutuu tekemään tarvittavat huoltotoimenpiteet muualla kuin kompressoriasemalla, jossa turbiinit ovat. Bloombergin mukaan Siemens kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Venäläisyhtiön ilmoitus noudattaa tänä kesänä tutuksi tullutta kaavaa. Venäjä on kesän aikana useaan otteeseen supistanut tai katkaissut kokonaan Nord Streamin kautta kulkevat kaasuvirrat.

Kesäkuussa se rajoitti Nord Streamin kaasuvirrat 40 prosenttiin sovitusta ja heinäkuun lopulla 20 prosenttiin normaalista. Putki oli heinäkuussa kokonaan kiinni 10 päivää suunnitellun huoltokatkon vuoksi. Euroopassa pelättiin, että putki ei aukea katkon jälkeen lainkaan, mutta silloin Venäjä palautti kaasuvirrat katkoa edeltäneelle tasolle.

Venäjä on kerta toisensa jälkeen väittänyt kaasutoimitusten rajoitusten syyksi teknisiä ongelmia ja ennen kaikkea länsimaiden pakotteita, joiden vuoksi muun muassa huollossa ollutta kompressoriaseman turbiinia ei saada Venäjälle.

Euroopassa, ja etenkin Saksassa, selitystä on pidetty epäuskottavana. Euroopassa katsotaan, että Venäjä käyttää Nord Streamin kaasuvirtoja aseena Eurooppaa vastaan käymässään energiasodassa ja pyrkii toimillaan manipuloimaan Euroopan energiamarkkinoita.

Saksan kaasunsiirtoverkkoyhtiön toimitusjohtaja Klaus Müller sanoi Twitterissä, että Saksa on tällä kertaa paremmin valmistautunut kaasuvirtojen katkeamiseen, mutta totesi asian olevan kiinni aivan jokaisesta henkilöstä.

Müller totesi myös, että LNG-terminaalit, kaasuvarastojen tasot sekä kaasun käytön merkittävät säästöt tulevat nyt entistä tärkeämmiksi.

Saksan valtiovarainministeriön tiedottaja sanoi Reutersin mukaan, että tilanne kaasumarkkinoilla on kireä, mutta kaasun tarjonta on taattu. Tiedottaja ei lausunnossaan kommentoinut Gazpromin ilmoituksen sisältöä, mutta sanoi Saksan jo ennestään nähneen Venäjän epäluotettavuuden viime viikkojen aikana.

Saksan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Michael Roth sanoi Twitterissä, että Nord Streamin pitäminen suljettuna on osa Venäjän psykologista sodankäyntiä Saksaa vastaan.

”Putin rikkoo sopimuksia ilman tunnontuskia, kääntää kaasuhanaa kiinni ja takaisin päälle, jopa omien taloudellisten intressiensä kustannuksella.”

EU-komission tiedottaja Eric Mamer sanoi Twitterissä, että Gazprom sulkee Nord Streamin taas paikkansapitämättömin perustein. Mamerin mukaan ilmoitus on taas yksi vahvistus Gazpromin epäluotettavuudelle kaasuntoimittajana.

”Se on myös todiste Venäjän kyynisyydestä, kun se mieluummin roihuttaa kaasua kuin kunnioittaa sopimuksia.”

Mamer viitannee maakaasuun, jota Venäjä on polttanut Nord Streamiin kytköksissä olevalla Portovajan kompressoriasemalla jo kesäkuun puolivälistä asti. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Portovajassa palaa arviolta kymmenen miljoonan euron edestä maakaasua päivittäin.

Lue lisää: Suomen rajan kupeessa palaa arviolta kymmenen miljoonan euron arvosta Saksaan tarkoitettua maakaasua joka päivä – ”Kaikki on osa peliä”

Perjantaina suurimmat läntiset teollisuusmaat eli G7-maat kertoivat asettavansa venäläiselle öljylle hintakaton, jonka toivotaan vähentävän Venäjän öljytuloja.

G7-ryhmä kohdistaa erittäin ankaria pakotteita sellaisten öljytuotteiden kuljettamiseen, jotka on ostettu sovittua hintatasoa kalliimmalla.

Venäjä taas on uhannut estävänsä öljytoimitukset maihin, jotka ottavat hintakaton käyttöön.

”Hintakattoa noudattavat yritykset eivät tule saamaan venäläistä öljyä”, Venäjän presidentinhallinnon lehdistösihteeri Dmitri Peskov totesi perjantaina uutistoimistojen mukaan.