Sähkön ja maakaasun hinta reippaassa nousussa viikonlopun tukipakettien jälkeen, euro putosi historiallisen heikoksi

Osakkeet avautuivat laajaan laskuun maanantaina Euroopan markkinoilla. Samaan aikaan yhteysvaluutta euron arvo heikkeni matalimmalle tasolleen sitten vuoden 2002.

Euroopassa odotetaan markkinareaktiota energiakriisin viimeisimpiin käänteisiin. Yhdysvalloissa markkinat ovat maanantaina vapaapäivän vuoksi kiinni.

5.9. 9:32 | Päivitetty 5.9. 19:07

Maanantai on ollut myrskyisä Euroopan osakemarkkinoilla, kun sijoittajat reagoivat energiakriisin viimeisimpiin käänteisiin. Samaan aikaan yhteisvaluutta euron arvo putosi maanantai-aamuna alimmalle tasolleen kahteen vuosikymmeneen.

Euron arvo oli yhdeksältä maanantaiaamuna lähes 0,7 prosentin laskussa ja oli 0,9883 Yhdysvaltain dollaria. Viimeksi euro on ollut yhtä heikko vuoden 2002 loppupuolella.

Illansuussa euron arvo oli 0,3 prosentin laskussa 0,9923 dollarissa.

Lue lisää: Euro on painunut poikkeuksellisen heikoksi, ja ekonomistit arvioivat sukelluksen jatkuvan – sillä on ikäviä seurauksia arkeemme

Osakkeiden hinnat lähtivät odotetusti tuntuvaan laskuun heti Helsingin pörssin auettua. Yleisindeksi OMXH kävi pörssipäivän ensimmäisten minuuttien aikana yli kahden prosentin laskussa. Päivän päätteeksi yleisindeksi oli 1,68 prosenttia miinuksella.

Euroalueen osakkeiden hintakehitystä laajasti mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi jäi 0,63 prosentin laskuun. Suppeampi Euro Stoxx 50 pakitti 1,53 prosenttia.

Frankfurtin pörssin DAX-indeksi jäi 2,22 prosentin laskuun, Lontoon pörssin FTSE-indeksi oli tasaisena 0,086 prosentin nousussa ja Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi jäi 1,2 prosentin laskuun.

Energiakriisin keskellä olevan saksalaisen Uniperin osakkeen hinta jäi 11 prosentin laskuun. Alavireessä on myös Uniperin suurimman omistajan, suomalaisen energiakonserni Fortumin osakkeen hinta, joka oli päivän päätteeksi 8,91 prosentin laskussa.

Raaka-ainemarkkinoilla maakaasun hinta oli reippaassa nousussa. Euroopan viitehintana käytettävän lokakuun Dutch TTF -kaasufutuurin hinta oli noussut 30 prosenttia 272 euroon megawattitunnilta Amsterdamin kaasupörssin avauduttua. Illansuussa hinta oli 242 euroa. Johdannaisen hinta laski viime viikolla 37 prosenttia.

Pohjoismaiden sähköfutuurien markkinoilla kauppaa on käyty viime aikojen tapaan hyvin verkkaisesti. Se tarkoittaa, että pienikin määrä kauppoja voi heilutella sähköjohdannaisten hintoja, ja siten myös sähköyhtiöiden vakuusmaksuja.

Kuluvan vuoden viimeisen neljänneksen eli loka–joulukuun sähkötoimituksen hinta Pohjoismaihin oli maanantaina illansuussa 14,46 prosentin nousussa ja ensi vuoden tammi–maaliskuun sähköntoimituksen hinta 4,58 prosentin nousussa.

Suomen ja Ruotsin hallitukset kertoivat viikonloppuna esittävänsä mittavaa hätärahoitusta vakuusvaatimusten kanssa tuskaileville energiayhtiöille. Suomen hallitus esittää hätärahoituksen kooksi 10 miljardia euroa, Ruotsin hallitus kymmeniä miljardeja euroja.

Saksan hallitus taas kertoi uudesta 65 miljardin euron energiatukipaketista, jossa se ottaisi käyttöön muun muassa sähkönhintajarrun ja niin sanotun windfall-veron, eli energiamarkkinoiden tilanteesta ilman omaa ansiotaan hyötyvien yhtiöiden uuden veromallin.

Lue lisää: ”Tässä on ollut ainekset energia­teollisuuden Lehman Brothersiin” – Hallitus esittää 10 miljardin euron hätä­rahoitusta energia­yhtiöille

Euroopan markkinoiden hermoilu johtuu lähinnä maanosaa ravistelevasta energiakriisistä, joka johtuu Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta ja sen seuraamuksista.

Venäjä on heilutellut Euroopan energiamarkkinoita kesän aikana etenkin rajoittamalla kaasuvirtoja tärkeässä Nord Stream 1 -kaasuputkessa, vedoten kerta toisensa jälkeen teknisiin ongelmiin. Euroopan maat, etunenässä Nord Streamin toisessa päässä oleva Saksa, ovat torjuneet Venäjän selitykset ja pitäneet kaasumäärän rajoituksia poliittisina liikkeinä.

Perjantaina illalla Venäjä kertoi, että se ei toistaiseksi avaa huoltokatkolla ollutta Nord Stream 1-putkea lainkaan, vedoten öljyvuotoon putken turbiinissa. Yhdysvalloissa auki olleet osakemarkkinat reagoivat uutiseen negatiivisesti ja tärkeimmät osakeindeksit kääntyivät selvästä noususta yli prosentin laskuun.

Euroopassa osakemarkkinat pääsivät reagoimaan Venäjän ilmoitukseen maanantaina.