Pankinjohtajien odotukset loppuvuodesta ovat synkimmät sitten finanssikriisin syvimpien hetkien, kertoo pankkikysely

Pankinjohtajien mukaan yritysten odotetaan vähentävän lainanottoa investointeihin ja yrityskauppoihin, kotitalouksien suosio on siirtynyt asunto- ja osakesijoituksista talletuksiin.

Pankinjohtajien odotukset loppuvuoden luotonkysynnästä ovat hyvin pessimistiset.

5.9. 15:05

Yritysten ja kotitalouksien usko tulevaan on koetuksella, kun talouden tila heikkenee, energiakriisi jyllää Euroopassa ja korot nousevat.

Finanssiala ry:n pankkibarometrin mukaan epävarmat ajat näkyvät nyt myös luottojen kysynnässä. Pankkibarometrissä Finanssiala kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä

Barometrin mukaan kotitalouksien luotonkysyntä on ollut kesän aikana selvästi vähäisempää kuin vuosi sitten, eivätkä pankinjohtajat odota loppuvuodelta parempaa.

Myös yritykset ovat kysyneet luottoja vähemmän kuin vuotta aiemmin, ja loppuvuoden luotonkysyntää koskevat odotukset ovat niin ikään heikot.

Barometrin mukaan investointeihin sekä yrityskauppoihin ja -järjestelyihin käytettävien luottojen kysynnän odotetaan heikkenevän, mutta käyttöpääoman ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin tarvittavien luottojen kysynnän arvioidaan lisääntyvän.

”Vain finanssikriisin synkimpinä hetkinä odotukset ovat olleet nykyistäkin pessimistisemmät. Erityisesti sijoitustoimintaa, kulutustavaroiden hankintaa sekä asunnon ostoa varten otettavien luottojen kysynnän odotetaan olevan vaisua loppuvuoden aikana”, Finanssialan johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo järjestön tiedotteessa.

Finanssialan barometrin mukaan kotitalouksien osake- ja asuntosijoitusten suosio väheni merkittävästi viime keväänä, ja talletusten suosio lisääntyi. Sama kehitys on jatkunut viime kuukausina.

Mattilan mukaan barometritulokset kuvastavat taloustilanteen ja -näkymien muutosta kevään ja kesän aikana.

”Energian, elintarvikkeiden ja monien muiden tuotteiden hintojen voimakas nousu kurittaa nyt niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin. Monta vuotta poikkeuksellisen matalista koroista nauttineilla lainanottajilla on samaan aikaan totuttelemista aiempaa korkeampiin korkoihin. Ensi talvesta on tulossa monella tapaa koettelemus.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita