IMF patistaa EU:ta finanssi­politiikan uudistuksiin, ehdottaa lisää yhteistä velanottoa

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan uudistukset ovat kriittisiä, jotta vältetään koko aluetta uhkaavat velkakriisit.

Kansainvälisen valuuttarahaston pääkonttori Washington DC:ssä.

5.9. 16:41

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) kehottaa Euroopan unionia panemaan finanssipolitiikan sääntöjään uuteen uskoon. Uudistukset ovat IMF:n mukaan kriittisiä, jotta voidaan estää ”EU:ta itseään uhkaavat” velkakriisit.

IMF ehdottaa esimerkiksi uutta rahoitusvälinettä, joka luotaisiin EU:n yhteisellä velanotolla. Uuden rahoitusvälineen taustalla olisi samankaltainen ajatus kuin EU:n koronapandemian vuoksi käynnistämässä 750 miljardin euron elpymispaketissa.

IMF:n mukaan uudella välineellä voitaisiin esimerkiksi rahoittaa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tai parantaa EU:n energiaturvallisuutta. Rahojen tarkoituksena olisi hallita talouskäänteiden vaikutuksia jäsenmaihin.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Bloomberg ja Reuters.

IMF ehdottaa myös, että maiden velkojenhoitotahti pitäisi linkittää maan talousriskien merkittävyyteen. Mitä isommat riskit ja velat ovat, sitä nopeammin taloutta pitäisi saada tasapainotettua.

”Suuremman riskin maiden pitäisi seuraavien 3–5 vuoden aikana edetä kohti nollatasoa tai budjettiylijäämään”, IMF totesi maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessa.

EU:n nykyisten taloussääntöjen mukaan jäsenmaan budjetin alijäämä ei saisi olla suurempi kuin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Budjetin alijäämä syntyy, kun valtion vuosittaiset menot ylittävät vuosittaiset tulot.

Toisen säännön mukaan julkisen velan pitää olla alle 60 prosenttia suhteessa jäsenmaan bruttokansantuotteeseen.

Koronapandemian aikana euroalueen maat ovat ottaneet rutkasti velkaa ja monen maan velkataso on EU:n taloussääntöjä korkeammalla. Velkatasot vaihtelevat myös runsaasti.

Euroopan komission on määrä julkistaa oma esityksensä EU:n finanssipolitiikan uudistamiseksi lähiviikkoina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita