Kremlin tiedottaja antoi ymmärtää, että Nord Stream -kaasuputki ei aukea ennen länsimaiden pakotteiden hellittämistä

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov syytti Nord Stream -kaasuputken toimitusten lakkaamisesta länsimaiden pakotteita ja antoi ymmärtää, että kaasuhana ei aukea ennen pakotteiden poistamista.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov syyttää länsimaiden pakotteita Nord Stream 1 -kaasuputken toimitusten loppumisesta.

5.9. 15:30 | Päivitetty 5.9. 17:26

Venäjän ja Saksan välinen Nord Stream 1 -kaasuputki ei aukea, ennen kuin länsimaat hellittävät Venäjälle asettamiaan pakotteita. Näin antoi ymmärtää Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puhuessaan toimittajille maanantaina

”Ongelmat kaasun pumppaamisessa syntyivät länsimaiden maallemme ja useille yhtiöillemme asettamien pakotteiden vuoksi”, Peskov sanoi muun muassa The Financial Timesin mukaan.

”On lännen, tässä tapauksessa erityisesti Euroopan unionin, Kanadan ja Britannian syytä, että tilanne on edennyt tähän pisteeseen”, Peskov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom kertoi viime perjantaina, että se ei avaa huoltokatkolla ollutta Nord Stream 1 -putkea suunnitellusti lauantaina, koska putken kompressoriaseman ainoassa turbiinissa oli havaittu öljyvuotoja.

Silloin Gazprom ei kertonut, kauanko vuotojen korjaamisessa kestäisi. The Financial Timesin mukaan Peskov sanoi maanantaina, että Venäjä ei voi jatkaa Nord Streamin kaasuvirtoja ennen kuin länsimaat poistavat pakotteensa.

Peskovin mukaan länsimaiden asettamat pakotteet estävät Nord Streamin osien huoltamisen. Hänen mukaansa länsimaat eivät ole antaneet Gazpromille riittäviä oikeudellisia takuita, että huoltoon lähetetyt turbiinit saadaan takaisin.

Kesän aikana huomiota on kiinnitetty yhteen Kanadassa huollettavana olleeseen Nord Streamin turbiiniin, joka on tällä hetkellä jumissa Saksassa.

Venäjän mukaan länsimaiden pakotteet estävät turbiinin palauttamisen Gazpromille, mutta Saksan mukaan Venäjä estää itse turbiinin palauttamisen.

Euroopan komission tiedottaja sanoi maanantaina, että jos Nord Stream -putken toiminnassa olisi tekninen ongelma, Venäjä voisi tuoda Eurooppaan nykyistä enemmän kaasua muita reittejä pitkin, mutta se on päättänyt olla tekemättä niin.

Tiedottajan mukaan tämä on todiste siitä, että Venäjä on aseellistanut Euroopan kaasutoimituksensa.

Yhdysvaltojen Venäjän-vastaiset pakotteet eivät myöskään estä kaasutoimitusten toteuttamista, sanoo Yhdysvaltojen presidentinhallinnon virkamies uutistoimisto Reutersille.

”Venäjä käyttää energiaa aseena ja se on tietoisesti valinnut putken sulkemisen”, nimettömänä esiintyvä virkamies sanoo.

Venäjä rajoitti Nord Streamin kautta kulkevia kaasutoimituksia ensimmäisen kerran jo kesäkuussa, kun se leikkasi putken kautta kulkevan kaasun määrän 40 prosenttiin tavallisesta. Heinäkuussa se rajoitti kaasuvirrat 20 prosenttiin normaalista.

Venäjän kaasutoimitusten rajoittaminen on sysännyt jo valmiiksi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi epävakaat energiamarkkinat kriisiin. Kaasutoimitusten vähentyminen iskee erityisesti Saksaan, jossa venäläistä kaasua on käytetty laajasti sekä lämmitykseen että teollisuuden raaka-aineena.

Tilanne näkyy myös Suomen markkinoilla, joissa sähkön hinta on noussut kesän aikana huimasti. Se on myös sekoittanut sähkön johdannaismarkkinat, joilla sähköyhtiöt myyvät etukäteen tulevaisuudessa tuottamaansa sähköä.

Suomen hallitus kertoi sunnuntaina esittävänsä sähköä tuottaville yhtiöille 10 miljardin euron rahoituspakettia, koska sähkön johdannaishintojen nousun myötä myös sähköyhtiöiltä vaadittavat vakuusvaatimukset ovat kasvaneet hurjasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita