Putinin uhkaus: Länsimaat ”jäätyvät kuin suden häntä”

Putin sanoo Venäjän lopettavan kaasun ja öljyn viennin, jos venäläistä öljyä koskeva hintakatto otetaan käyttöön.

7.9. 13:55

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, että Venäjä lopettaa kaasun ja öljyn viennin lopullisesti, jos hintakatto otetaan käyttöön. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Rikkaiden maiden G7-kokous asetti perjantaina venäläiselle öljylle hintakaton. Kokouksen yhteydessä Yhdysvallat, Kanada, Japani, Britannia ja EU-maat sopivat ostavansa venäläistä öljyä selvästi nykyistä markkinahintaa alhaisemmalla hinnalla.

Perjantaisten arvioiden mukaan hintakatto saattaisi asettua jonnekin 40–60 dollarin barrelihinnan tuntumaan.

Eastern Economic Forum -tapahtumassa puhunut Putin uhkaili länsimaiden ”jäätyvän” kuin suden häntä venäläisessä kansatarussa.

”Emme tarjoa kaasua, öljyä, hiiltä, lämmitysöljyä – emme tarjoa mitään”, Putin sanoi.

Putin syytti puheessaan myös länsimaita Nord Stream 1 -kaasuputken sulkeutumisesta. Putin sanoi, että kaasutoimitukset voivat alkaa vasta, kun länsimaat ovat purkaneet Venäjää vastaan asettamiaan pakotteita.

Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom sulki putken viikko sitten. Sulku johtui huoltotöistä, ja kaasun oli määrä kulkea jälleen normaalisti viime lauantaina.

Perjantaina Gazprom kertoi, ettei se avaa putkea suunnitellusti, koska putken kompressoriaseman ainoassa turbiinissa oli havaittu öljyvuotoja. Gazprom ei tuolloin kertonut, kuinka kauan vuotojen korjaamisessa kuluu aikaa.

Myös Kremlin tiedottaja ja Putinin äänitorvena koko sodan ajan toiminut Dmitri Peskov sanoi maanantaina, ettei Nord Stream 1 aukea ennen kuin länsimaat hellittävät Venäjälle asettamiaan pakotteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita