Energia­teollisuus: Komission ehdottamaa voittojen rajoittamista on vaikea toteuttaa oikeuden­mukaisesti

Euroopan unioni haluaa auttaa sähkölaskujensa kanssa kamppailevia nappaamalla energiayhtiöiltä sieltä, missä voittoja syntyy.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan ”kuluttajien on aika hyötyä edullisemmista kustannuksista" osassa energiantuotantoa.

7.9. 16:45 | Päivitetty 7.9. 18:06

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan EU aikoo rajoittaa energiayhtiöiden voittoja tilapäisesti. Samaan aikaan kun osa energiayhtiöistä on rahoitusvaikeuksissa ja valtioiden tuen varassa, osa tuotannosta tekee voittoa.

Komission tarkoituksena on alentaa sähkön hintaa koko Euroopassa rokottamalla niitä yhtiöitä, jotka pystyvät tekemään nyt runsaita voittoja, kun kallein tapa tuottaa sähköä eli kaasu määrittää hintatason. Kaasua halvempaa on ollut esimerkiksi vesi- ja tuulivoiman tuotanto.

”Vähähiilinen, esimerkiksi uusiutuva energia tekee nyt odottamatonta voittoa ilman yhteyttä todellisiin tuotantokustannuksiin. Kuluttajien on aika hyötyä edullisemmista kustannuksista”, von der Leyen sanoi keskiviikkona.

Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoo ymmärtävänsä kovan paineen tehdä ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaita. Hän ei heti innostu komission esityksestä.

”Ymmärrän, että poliitikoilla on tarve tehdä jotakin, mutta tätä ei ehkä ole ihan loppuun asti mietitty”, Salomaa sanoo.

Hän pitää komission ehdotusta työläänä ja monimutkaisena toteuttaa. Salomaan mukaan rajoituksen kohdentaminen oikeaan paikkaan on hankalaa energiamarkkinoiden rakenteen ja hinnanmuodostustavan vuoksi.

”Jotta se olisi jotenkin oikeudenmukainen, se vaatii paljon töitä”, Salomaa sanoo.

Lisäksi Salomaa pitää mahdollisena, että esityksellä voi olla pitkän aikavälin vaikutuksia. Yhtiöt ovat voineet esimerkiksi käyttää ylijäämää investointeihin uusiutuvaan energiaan.

Toistaiseksi voittojen rajoittamisen toteutustapaa ei ole tarkkaan kerrottu julkisuuteen, mutta Salomaan mukaan se toimisi veron kaltaisena. Von der Leyenin mukaan komission tarkoituksena on kanavoida voittorahat kasvavista sähkölaskuista kärsiville.

”Jäsenvaltiot olisivat velvollisia käyttämään sen auttamaan asiakkaita tässä hädässä”, Salomaa sanoo.

Salomaan mukaan yksi esityksen haasteista on, miten se toteutettaisiin koko EU:n laajuudella.

Osa maista on jo ottanut käyttöön windfall-veroja eli ylisuurten voittojen verotusta. Salomaan mukaan windfall-verot jo käyttöön ottaneiden maiden pitäisi luopua verosta, jos komission esitys voittojen rajoittamisesta pannaan toimeen.

Komission esityksistä Salomaa nostaa hyvänä ehdotuksena energiansäästöön liittyvien toimenpiteiden laatimisen.

”On hirveän tärkeää, että energiansäästöön kiinnitetään huomiota ja myös siihen, milloin energiaa käytetään”, Salomaa sanoo.

Von der Leyen esitteli komission ehdotukset keskiviikkona Brysselissä. Ne menevät perjantaina jäsenmaiden energiaministereiden ylimääräiseen kokoukseen päätettäväksi.

HS kertoi ehdotuksista maanantaina. Niihin liittyviä taustapapereita on ollut paljon liikkeellä Brysselissä.