Apple julkisti uudet Iphonet, puhelimien ulko­asuun muutoksia

Applen mukaan puhelimen sensorit pystyvät myös havaitsemaan, jos niiden käyttäjät ovat joutuneet auto-onnettomuuteen.

7.9. 21:31 | Päivitetty 7.9. 22:49

Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Apple julkisti keskiviikkona uusia, myöhemmin syksyllä myyntiin tulevia Iphone-puhelimia.

Perusmallit, 6,1 tuuman näytöllä varustettu Iphone 14 ja 6,7 tuuman Iphone 14 Plus, tarjoavat enimmäkseen perinteisiä vuosipäivityksiä. Ne esimerkiksi parantavat kameraominaisuuksia erityisesti vaikeammissa valaistusolosuhteissa.

Yksi puhelimien poikkeuksellisempia ominaisuuksia on niiden kyky lähettää hätäviestejä satelliittien kautta myös alueilla, joita perinteinen verkko ei kata. Alkuvaiheessa satelliittitoiminto toimii vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Satelliittiyhteydellä toimiva viestipalvelu on käytössä vain hätätapauksissa, eikä sillä voi soittaa puheluita satelliittipuhelimien tapaan. Ominaisuuden huhuttiin jo vuosi sitten tulevan Applen puhelimiin.

Applen mukaan puhelimen herkät sensorit pystyvät myös havaitsemaan, jos käyttäjä on joutunut auto-onnettomuuteen.

Näkyvin, joskin varsin pieni ulkoinen muutos Applen puhelinmallistossa on vain kalliimpien Pro ja Pro Max -lippulaivamallien näytössä oleva pyöreäkulmaisen suorakulmion muotoinen kamera-aukko. Niissä on myös perusmalleja nopeampi suoritin ja paremmat etukamerat.

Applen mukaan uusi kamera-aukko lähes häviää, sillä käyttöjärjestelmä ”piilottaa” aukon esimerkiksi silloin, kun puhelin ilmoittaa puhelusta tai pikaviestistä. Käytettävyyden kannalta muutoksella ei ole suurta väliä, sillä näytön suhteellinen koko kasvaa hyvin vähän.

Vuonna 2017 julkaistusta Iphone X:stä lähtien Applen puhelimien yksi tunnetuimmista ulkomerkeistä on ollut näytön ylälaidassa sijainnut kameralovi.

Monet Applen kilpailijat, muun muassa maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Samsung, ovat tuoneet markkinoille puhelimia, joissa etukamera on näytön alla ja siten lähes huomaamaton. Nämä kamerat ovat kuitenkin kärsineet verrattain huonosta kuvanlaadusta. Applen ratkaisun pienentää isohkoa kamera-aukkoa voi nähdä jonkinlaiseksi kompromissiksi.

Uudet puhelinmallit tulevat markkinoille syys–lokakuussa ja niiden hinta alkaa Suomessa 1 039 eurosta. Kallein Pro Max -malli yhden teratavun tallennustilalla maksaa 2 149 euroa.

Applen mukaan lippulaivapuhelimien etukamera lähes katoaa esimerkiksi silloin, kun käyttäjä saa ilmoituksen puhelusta.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa julkistettiin lisäksi uusi malli Applen suosituista Airpods pro -älykuulokkeista. Yhtiön mukaan kuulokkeet parantavat muun muassa äänenlaatua, vastameluominaisuuksia ja akun kestoa.

Yhtiö julkisti myös uusia älykellomalleja. Perusmalleja Apple Watch Series 8 ja Apple Watch SE markkinoidaan erityisesti liikunta- ja terveysominaisuuksilla. Kalliimpi Series 8 -kello pystyy Applen mukaan muun muassa mittamaan entistä paremmin kehon lämpötilan muutoksia.

Lisäksi Apple tuo markkinoille paremmin vettä ja iskuja kestävän sekä tehokkaammalla akulla varustetun Watch Ultra -kellon. Erityisesti ulkoiluun suunnitellun kellon luvataan tarjoavan muita malleja tarkempia GPS-sijaintitietoja.

Yhtiö julkistaa perinteisesti uudet puhelinmallinsa alkusyksyllä ja muita teknologiatuotteita, kuten tabletteja ja tietokoneita myöhemmin alkutalvella. Yhtiön odotetaan julkistavan ensi vuonna myös ensimmäiset virtuaalisen todellisuuden lasinsa.

Keskiviikon tiedotustilaisuus järjestettiin Applen pääkonttorilla Kalifornian Cupertinossa Yhdysvalloissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita