Sampo aikoo listautua myös Tukholman pörssiin, Wahlroos: ”Pääkonttori säilyy Suomessa, koska meillä on aivan valtava piensijoittajien joukko”

Sammon Tukholman-listaus voisi tapahtua loka–joulukuussa.

Sampon pääkonttori Helsingissä.

8.9. 9:54 | Päivitetty 8.9. 13:54

Vakuutuskonserni Sampo kertoo aloittaneensa arviointiprosessin yhtiön osakkeiden rinnakkaislistauksesta Tukholman pörssiin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Sammon osake on nykyisin listattuna vain Helsingin pörssiin. Yhtiö ennakoi arvioinnin valmistuvan lähikuukausina.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo tiedotteessa, että Tukholman-listaus voisi kasvattaa Sammon osakkeiden kysyntää ja kaupankäyntivolyymejä. Se hyödyttäisi Wahlroosin mukaan kaikkia osakkeenomistajia.

”Tukholman pörssi on kooltaan ja likviditeetiltään Pohjoismaiden suurin ja alustavan analyysimme mukaan Sammon kaltaisen suuren pohjoismaisen vakuutuskonsernin Tukholman-listaukselle on suuri kysyntä”, Wahlroos sanoo tiedotteessa.

Sampo uskoo, että sen osake voisi kiinnostaa myös ruotsalaissijoittajia, koska Tukholmassa ei ole tällä hetkellä listattuna yhtään vakuutusyhtiötä.

Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson sanoo tiedotteessa, että Sammolla on vahvat siteet Ruotsiin vakuutusyhtiö Ifin kautta.

”If on Ruotsissa hyvin tunnettu kuluttajabrändi, jolla on maassa 1,6 miljoonan yksityis- ja yritysasiakasta, laaja yhteistyökumppaniverkosto ja yli 2 300 työntekijää.”

Hallituksen puheenjohtaja Wahlroos sanoo, että Sammon pääkonttori pysyy Helsingissä, vaikka rinnakkaislistaus Tukholmaan toteutuisi.

Konsernijohtaja Magnusson johtaa konsernia nykyisin käytännössä lähes täysin Tukholmasta käsin. Hänen Tukholman-työpisteensä sijaitsee Sampo-konserniin kuuluvan If-vakuutusyhtiön ison pääkonttorin yhteydessä.

”Sampo on suomalainen yhtiö, se säilyy suomalaisena yhtiönä ja sen pääkonttori säilyy Suomessa. Tukholman-listaukselle ei ole asian kanssa mitään tekemistä”, Wahlroos sanoo HS:lle.

Lue lisää: Suomen arvokkaimpiin yhtiöihin kuuluva Sampo on valumassa vaivihkaa Ruotsiin, eikä paluuta ole näköpiirissä

Wahlroos sanoo, että Sammon pitää Suomessa sen laaja yksityissijoittajien omistajakunta.

”Sammolla on historiastaan johtuen Suomen suurimpiin kuuluva vähittäissijoittajien joukko. Kyse ei ole vain siitä, että Sammon suurin omistaja on Suomen valtion Solidium, vaan meillä on omistajina aivan jumalattoman valtava piensijoittajien joukko”.

Sammon 200 000 osakkeenomistajasta lähes 95 prosenttia on suomalaisia yksityissijoittajia. Osakkeista noin 60 prosenttia on kuitenkin kansainvälisten ja hallintarekisteröityjen omistajien omistuksessa.

Sampo sai aiemmin tänä vuonna päätökseen Nordea-omistuksen myynnit, ja yhtiö on nyt keskittynyt erityisesti vahinkovakuutuksiin vuoden 2020 alussa konsernijohtajana aloittaneen Magnussonin johdolla.

Muodonmuutoksen jälkeen konsernin outo palikka on henkivakuutus- ja varainhoitoyhtiö Mandatum. Sijoittajat ovatkin spekuloineet Mandatumin myynnillä.

Walhroos sanoo, että Mandatumin tulevaisuus on ”jatkuvan keskustelun kohteena” ja yhtiön myynnin suhteen pidetään ”ovia auki”, vaikka tällä hetkellä Mandatumilla on roolinsa konsernissa.

”Mandatum on tietenkin toisenlainen lintu kuin If tai muut Sammon vahinkovakuutusyhtiöt, mutta etenkin konsernin sijoitustoiminnan kannalta Mandatumin pitäminen konsernissa on perusteltua.”

Se mitä nyt sanon, ei sido käsiä tulevaisuudessa. Mandatumin tulevaisuus riippuu siitä, minkälainen konsernirakenne maksimoi osakkeenomistajien varallisuuden arvon. Olemme tällä hetkellä tyytyväisiä konsernin rakenteeseen, mutta maailma voi muuttua.”

Sampo on selvittänyt Tukholman pörssiin rinnakkaislistautumista aiemminkin. Ensimmäisen kerran listausta selvitettiin 2000-luvun alussa. Silloin listautuminen ei edennyt.