Stora Enso ostaa hollantilaisen pahvilaatikkoyrityksen yli miljardilla eurolla

Stora Enso on muuntanut paperiliiketoimintansa kovalla vauhdilla kartonki- ja pakkausliiketoiminnaksi. Hollantilaisen pakkausyrityksen ostos sopii hyvin strategiaan.

Stora Enson mukaan kauppa mahdollistaa pääsyn Hollannin, Belgian, Saksan ja Britannian markkinoille.

8.9. 9:37 | Päivitetty 8.9. 14:06

Stora Enso ostaa noin miljardin euron arvoisella kaupalla hollantilaisen pakkausyrityksen De Jong Packaging Groupin. Stora Enson mukaan kauppa mahdollistaa pääsyn Hollannin, Belgian, Saksan ja Britannian markkinoille.

Ostos sopii toimitusjohtaja Annica Breskyn mukaan täysin yrityksen strategiaan, eli kasvuun muun muassa pakkausliiketoiminnassa. Yhtiö on muuntanut liiketoimintaansa kiihtyvällä tahdilla paperituotannosta pakkausmateriaalien ja pakkausten tuottamiseen.

Vuonna 2006 yhtiön liikevaihdosta noin 70 prosenttia tuli paperista, tänä vuonna osuus putoaa kymmenen tietämiin. De Jongin ostos pudottaa osuutta edelleen, sillä noin miljardin euron liikevaihtoa pyörittävä yritys kasvattaa Stora Enson liikevaihtoa noin kymmenellä prosentilla.

Stora Enso odottaa kaupan tuovan noin 40 miljoonan euron kasvua käyttökatteeseensa vuonna 2025. Tuolloin valmistuvat De Jong Packagingin käynnissä olevat aaltopahvipakkausten laajennushankkeet.

Breskyn mukaan yritysten yhdistymisestä on luvassa kolmen vuoden jälkeen 30 miljoonan euron keskimääräiset vuotuiset synergiaedut. Ne syntyvät hankinnoista, aaltopahvin raaka-aineen tuotannon optimoinnista ja kaupallisista mahdollisuuksista.

”Liiketoiminnat täydentävät toisiaan ja päällekkäisyyksiä on vähän. Henkilöstöön liittyviä suunnitelmia ei ole”, Bresky sanoi tiedotustilaisuudessa.

Breskyn kaudella paperintuotannosta luopuminen on entisestään vauhdittunut. Syynä on koronaepidemian aiheuttama jyrkkä pudotus paperin kulutuksessa.

Viime vuonna Stora Enso sulki muun muassa Suomessa ison Veitsiluodon sellu- ja paperitehtaan Kemissä. Ainut Suomessa jäljellä oleva Anjalan paperitehdas pantiin myyntiin.

Paperikoneita on myös muunnettu kartonkikoneiksi. Oulun-tehtaan toinen kone valmistaa nykyään aaltopahvin pintakartonkia. Toisenkin suljetun koneen muuntaminen on harkinnassa.

Pakkauskartonkiliiketoiminnassa on monta osa-aluetta. Tuotteiden käyttökohde riippuu esimerkiksi siitä, tehdäänkö kartonki kierrätyskuidusta vai sellusta. Kierrätyskuitua ei saa käyttää elintarvikkeiden pakkaamiseen.

Liiketoiminnan osa-alueiden lainalaisuudet myös eroavat.

Aaltopahvin kerroksia, eli pintakartonkia ja aallotettavaa sisäosaa eli flutingia valmistetaan isoilla koneilla, ja tiiviille rullalle pakattuja tuotteita voidaan kuljettaa pitkiäkin matkoja kannattavasti.

Sen sijaan ilmavaa aaltopahvia saati siitä valmistettuja pakkauksia ei kannata kuljettaa pitkiä matkoja. Tehtaiden pitää siis olla lähellä käyttäjiä.

De Jong tekee jonkin verran itse myös aaltopahvin pintakartonkia ja flutingia. Pääosa tuotannosta on aaltopahvin ja siitä valmistettujen laatikoiden tekemistä.

Yrityksellä on vahva markkina-asema erityisesti hedelmä- ja vihanneslaatikoiden tuotannossa Hollannin suuren maatalouden käyttöön.

Stora Enso on pohtimassa Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen-paperitehtaan sanomalehtipaperikoneen muuntamista kartonkikoneeksi.

Päätöstä muunnoksesta ei ole vielä tehty, mutta Breskyn mukaan muunnos sopisi hyvin yhteen De Jongin ostoksen kanssa. Päätöksen aika tullee sitten, kun nyt julkistetun kaupan kilpailuoikeudellinen käsittely on saatu päätökseen.

Langerbruggen muunnosharkinta ei kilpaile suoranaisesti Oulun tehtaan toisen koneen kohtalon kanssa, koska Oulussa kartonkia tehtäisiin sellusta eli uusiokuidusta. Sen käyttökohteet ovat toisenlaisia kuin Langerbruggen kierrätyskuitutuotteiden.

Pakkaustuotteiden lisäksi Stora Enso on määrrittänyt kasvualueikseen rakennustuotteet ja uudentyyppiset kuitutuotteet, kuten muovia korvaavat pakkaukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita