Sähköpula uhkasi, EKP teki historiallisen kovan korotuksen, Applelta uudet puhelimet – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Kylmää kohti. Eurooppaa koettelee energiakriisi, minkä vuoksi maat kasaavat tukipaketteja auttaakseen energiayhtiöitä ja kansalaisia. Kuvassa tuulivoimaloita Saksan Brandenburgissa.

9.9. 16:20

Olkiluoto kyykkäsi

Sähkön kantaverkkoyhtiö Fingrid käynnisti torstaiaamuna kaksi varavoimalaitostaan, koska Suomea uhkasi sähköpula.

Tilanne johtui Fingridin toimitusjohtajan Jukka Ruususen mukaan siitä, että Olkiluodon ydinvoimalan uuden kolmosyksikön koeajo-ohjelma ei sujunut ilmoitetussa aikataulussa.

Laitoksen tehoa pudotettiin suunnitelman mukaan nollaan keskiviikkona, mutta sen ylösajo viivästyi etukäteen ilmoitetusta. Voimalan piti palata verkkoon jo myöhemmin keskiviikkona.

Historiallinen kiristys

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti torstaina nostaa ohjauskorkoja 0,75 prosenttiyksikköä, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Rahapolitiikasta päättävän neuvoston päätös on yksimielinen, mikä kertoo todennäköisesti siitä, että keskuspankki pitää kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota entistä vakavampana ongelmana.

Lisäksi neuvosto ilmoitti verraten suorasanaisesti, että syksyn mittaan on tulossa useita koronnostoja, jotta kysyntä vaimenee ja inflaatio-odotukset hellittävät.

Rahapolitiikan kiristämisen keskuspankki aloitti heinäkuun lopussa, jolloin ohjauskorkoja nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä. Tätä ennen rahapolitiikkaa kiristettiin viimeksi vuonna 2011.

Apple julkisti uudet Iphonet

Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Apple julkisti keskiviikkona uusia, myöhemmin syksyllä myyntiin tulevia Iphone-puhelimia.

Perusmallit, 6,1 tuuman näytöllä varustettu Iphone 14 ja 6,7 tuuman Iphone 14 Plus, tarjoavat enimmäkseen perinteisiä vuosipäivityksiä. Ne esimerkiksi parantavat kameraominaisuuksia erityisesti vaikeammissa valaistusolosuhteissa.

Yhtiö julkistaa perinteisesti uudet puhelinmallinsa alkusyksyllä ja muita teknologiatuotteita, kuten tabletteja ja tietokoneita, myöhemmin alkutalvella. Yhtiön odotetaan julkistavan ensi vuonna myös ensimmäiset virtuaalisen todellisuuden lasinsa.

Fortum sai ison tuen

Energiayhtiö Fortum kertoi tiistaina sopineensa Suomen valtion kanssa 2,35 miljardin euron lainasta. Sen on tarkoitus turvata yhtiön välitön maksukyky tilanteessa, jossa paisuvat vakuusvaatimukset sitovat miljardeja euroja yhtiön pääomia.

Fortum ei saa lainaa energiayhtiöiden 10 miljardin euron euron hätärahoituspaketista, jonka hallitus julkisti sunnuntaina, vaan rahoitus järjestetään sen ulkopuolelta. Lainan myöntää Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium.

Kyseessä on poikkeuksellinen järjestely, sillä Solidiumin tehtävänä on toimia valtionomisteisten yhtiöiden pitkäaikaisena omistajana.

Energiayhtiöiden vakuusvaatimukset esillä

Norjalaisen energiayhtiö Equinorin varatoimitusjohtaja Helge Haugane arvioi, että eurooppalaiset energiayhtiöt saattavat tarvita jopa 1 500 miljardin euron vakuudet, jotta energian johdannaismarkkinat eivät seisahtuisi.

Haugane sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että 1 500 miljardia on ”varovainen” arvio.

Energiayhtiöt joutuvat hankkimaan yhä suurempia vakuuksia, kun energian hinta on noussut rajusti.

Vakuuksia tarvitaan turvaamaan, että jos yhtiöt eivät kykene toimittamaan lupaamiaan määriä, voi asiakas hankkia ostamansa sähkön tai kaasun vapailta markkinoilta senhetkiseen hintaan.

Stora Enso ostoksilla

Stora Enso ostaa noin miljardin euron arvoisella kaupalla hollantilaisen pakkausyrityksen De Jong Packaging Groupin. Stora Enson mukaan kauppa mahdollistaa pääsyn Hollannin, Belgian, Saksan ja Britannian markkinoille.

Ostos sopii toimitusjohtaja Annica Breskyn mukaan täysin yrityksen strategiaan eli kasvuun muun muassa pakkausliiketoiminnassa. Yhtiö on muuntanut liiketoimintaansa kiihtyvällä tahdilla paperituotannosta pakkausmateriaalien ja pakkausten tuottamiseen.

Sampo mielii Tukholmaan

Vakuutuskonserni Sampo kertoi aloittaneensa arviointiprosessin yhtiön osakkeiden rinnakkaislistauksesta Tukholman pörssiin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Sammon osake on nykyisin listattuna vain Helsingin pörssiin. Yhtiö ennakoi arvioinnin valmistuvan lähikuukausina.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo tiedotteessa, että Tukholman-listaus voisi kasvattaa Sammon osakkeiden kysyntää ja kaupankäyntivolyymejä. Se hyödyttäisi Wahlroosin mukaan kaikkia osakkeenomistajia.

Finnairille uusi strategia

Lentoyhtiö Finnair kertoi aikovansa ”tasapainottaa” lentoverkostoaan ja pienentää lentolaivastoaan.

Yhtiö aikoo vähentää yksikkökustannuksiaan noin 15 prosenttia vuoden 2019 tasosta, ja tavoitteena on vuoden 2024 puolivälistä lähtien viiden prosentin vertailukelpoinen liikevoittotaso. Tällaiseen kannattavuuteen Finnair ylsi ennen koronapandemiaa.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner sanoo, että yhtiö tarvitsee mittavia lisäsäästöjä, jotta sen kannattavuus palautuisi samalle tasolle kuin ennen pandemiaa.

Finnair on toteuttanut jo yli 200 miljoonan euron kustannussäästöohjelman viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana.

Saksa pitää ydinvoimaa varalla

Saksa kertoi aikovansa jatkaa kahden vielä toiminnassa olevan ydinvoimalansa käyttöä ainakin ensi kevääseen saakka turvatakseen energiajärjestelmän vakauden.

Saksan talousministerin mukaan ydinvoimalat pysyvät käyttövalmiina huhtikuun 2023 puoliväliin saakka.

Talous- ja ilmastoministeri Robert Habeckin mukaan kaksi vielä voimassa olevista ydinvoimaloista ”pysyvät saatavilla huhtikuun 2023 puoliväliin saakka tarvittaessa”.

Kaasun säännöstely uhkaa

Saksalaisia voi odottaa lähitulevaisuudessa kaasun säännöstely. Energiayhtiö Uniperin mukaan säännöstely voi olla vaihtoehto etenkin siksi, että Venäjä on keskeyttänyt kaasutoimitukset Nord Stream 1 -putken kautta toistaiseksi kokonaan.

”Emme voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Saksa saattaa joutua harkitsemaan kaasun säännöstelyä”, Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach muotoili asian.

”Tiedämme, että hallitus haluaa välttää [säännöstelyn] niin hyvin kuin mahdollista, koska se olisi katastrofi monesta syystä”, Maubach sanoi maanantaina.

Suomalaisen energiayhtiön Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on suurin venäläisen kaasun tuoja Saksassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita