Vuoden euriboriin kova päiväloikka – ylitti jo kahden prosentin rajan

Asuntolainassa koron nousu näkyy koron tarkistuspäivänä.

Asuntovelallisten korot voivat pompsahtaa nyt nopeasti vuosien nollakorkojen jälkeen.

9.9. 15:26

Suomen asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor ylitti perjantaina kahden prosentin rajan.

Perjantaina 12 kuukauden euribor oli 2,015 prosentissa, kun torstaina se oli laskenut hieman edellispäivästä 1,903 prosenttiin. Viimeksi vuoden euribor oli kahdessa prosentissa joulukuussa 2011.

Vuoden euriboriin sidotun asuntolainan ottaneen henkilön kukkaroon koron nousu osuu, kun lainan tarkistuspäivä koittaa. Niillä asuntolainaa lyhentävillä, joilla perjantai sattuu olemaan koron tarkistuspäivä, lainan viitekorko on siis seuraavien 12 kuukauden ajan 2,015 prosenttia. Tähän lisätään lainan marginaali.

Lue lisää: HS:n laskuri näyttää lainakulusi, jos korot ponkaisevat pilviin

Torstaina Euroopan keskuspankki (EKP) teki historiallisen päätöksen nostaa ohjauskorkojaan kerralla 0,75 prosenttiyksiköllä.

Euriborit ovat olleet kovassa nousussa jo ennen EKP:n päätöstä, jota markkinat ovat ennakoineet. Tämänhetkisten markkinaodotusten mukaan korkojen nopea nousu pysähtyisi reiluun kahteen prosenttiin, mutta epävarmuus on suurta.

Päivittäin julkaistavat euromaiden yhteiset euribor-viitekorot otettiin käyttöön vuoden 1999 alussa. Korkeimmillaan vuoden euribor-korko on historiansa aikana ollut 5,53 prosentissa finanssikriisissä lokakuussa 2008.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita