Kuningatar Elisabetin kuolema laittaa liikkeelle miljardien puntien uus­jaon

Britannian kuninkaallinen perhe omistaa paperilla miljardien julkisen omaisuuden, mutta pitää hallussaan myös merkittävää yksityistä varallisuutta.

Kuningatar Elisabet kuoli Skotlannissa Balmoralin linnassa, joka oli osa hänen henkilökohtaista omaisuuttaan.

9.9. 17:29 | Päivitetty 9.9. 17:43

Kuningatar Elisabetin kuolema laittaa Britanniassa liikkeelle uusjaon, jossa pyörivät paperilla miljardien omaisuudet, ja käytännössäkin kymmenien miljoonien vuosittaiset tulonlähteet.

Talouslehti Forbes arvioi vuonna 2021, että niin sanotun ”kuninkaallisen yhtiön” omistusten arvo oli lähes 28 miljardia dollaria, eli reilut 24 miljardia puntaa (vajaat 28 miljardia euroa).

"Yhtiön” omistuksessa ovat muun muassa Forbesin arvion mukaan 4,9 miljardin dollarin arvoinen Buckinghamin palatsi, 630 miljoonan dollarin arvoinen Kensingtonin palatsi sekä Lancasterin ja Cornwallin herttuakunnat.

Suurin osuus omaisuudesta on kuitenkin niin sanotussa The Crown Estatessa, jota voitaisiin kutsua suomeksi vaikka Kruununomaisuudeksi. Sen arvoksi Forbes arvioi peräti 19,5 miljardia dollaria.

Kruununomaisuuteen kuuluu valtava määrä erilaisia kiinteistöjä, maata, ja vesialueita. Omaisuuteen kuuluu muun muassa Britanniaa ympäröivä merenpohja lähes kokonaisuudessaan sekä noin puolet valtion rannikoiden vuorovesivyöhykkeistä.

Käytännössä monarkki perheineen omistaa Kruununomaisuuden vain hallinnollisesti. Kuningatar tai kuningas ei voi myydä sen omistuksia, ja suurta bisnesimperiumia hallinnoi siihen tarkoitettu itsenäinen organisaatio.

Kuninkaallinen perhe ei myöskään saa suoraan Kruununomaisuuden mittavia tuottoja. Kuluvan vuoden maaliskuussa päättyneellä tilikaudella Kruununomaisuus tuotti voittoa vajaat 313 miljoonaa puntaa eli reilut 360 miljoonaa euroa.

Näistä voitoista lasketaan hallitsijan vuotuinen avustus, The Sovereign Grant, josta katetaan monarkin viralliset menot. Kuningatar Elisabetin kuoltua tämä avustus siirtyy kuningas Charlesille.

Lue lisää: Charles saapui Buckinghamin palatsiin, lippu nostettiin salkoon ensi kertaa kuninkaan valtakaudella – suora lähetys Britanniasta käynnissä

Yleensä hallitsijan avustus on 15 prosenttia kahden vuoden takaisen tilikauden tuloksesta, mutta tilikaudella 2017–2018 päätettiin, että seuraavan kymmenen vuoden ajan hallitsijan avustus on 25 prosenttia Kruununomaisuuden vuosittaisista tuloista. Ylimääräisellä osuudella katetaan Buckinghamin palatsin korjauksia.

Vuotuisen avustuksen määrä oli sekä viime että kuluvalla tilikaudella reilut 86 miljoonaa puntaa eli noin 99 miljoonaa euroa.

Virallisiin menoihin tarkoitetun avustuksen lisäksi hallitsija saa Lancasterin herttuakunnan tuloista otettavan henkilökohtaisen avustuksen, jota kutsutaan nimellä Privy Purse eli yksityinen kukkaro.

Maaliskuussa päättyneellä tilikaudella herttuakunnan omistusten nettoarvo oli vajaat 653 miljoonaa puntaa ja ylijäämä 24 miljoonaa puntaa.

Näitä varoja käytetään pitkälti sellaisten hallitsijan tai muiden kuninkaallisen perheen jäsenien virallisten kulujen kattamiseen, joita ei kateta hallitsijan virallisesta avustuksesta. Varoja käytetään kuitenkin myös hallitsijan yksityisiin menoihin. Myös nämä varat siirtyvät nyt kuningas Charlesin käyttöön.

Ennen kuninkaaksi nousemistaan Charles oli Walesin prinssi ja Cornwallin herttua. Hänen kulunsa katettiin Cornwallin herttuakunnan voitoista, joista katettiin myös hänen vanhimman poikansa, prinssi Williamin perheen viralliset kulut.

Maaliskuussa päättyneellä tilikaudella Cornwallin herttuakunnan netto-omistukset olivat hieman yli miljardi puntaa eli reilut 1,2 miljardia euroa. Herttualle jaettava ylijäämä oli 23 miljoonaa puntaa eli yli 26 miljoonaa euroa.

Cornwallin herttuakunta kuuluu perinteisesti hallitsijan vanhimmalle pojalle ja kruununperilliselle. Charlesin noustua kuninkaaksi prinssi Williamista tuli kruununperillinen ja siten myös Cornwallin herttua. Näin ollen myös herttuakunnan voitot kuuluvat jatkossa Williamille perheineen.

Lue lisää: Näin kruunu periytyy Britanniassa, vuoden 2013 muutos vaikuttaa perimys­järjestykseen

Kuninkaallisen perheen virallisten titteleiden, omistusten ja tulojen periytyminen on julkisesti tiedossa.

Kuningatar Elisabetillä oli kuitenkin myös hyvin mittava henkilökohtainen omaisuus, jonka arvoa hovi ei ole julkisesti vahvistanut. Forbes kuitenkin arvioi viime vuonna, että kuningattaren henkilökohtainen omaisuus on jopa 500 miljoonan dollarin arvoinen.

Kuningattaren omaisuuteen kuuluu muun muassa hänen kuolinpaikkansa Balmoralin linna Skotlannissa, Sandringham House -niminen linna Englannin Norfolkissa sekä paljon muita kiinteistöjä, sijoituksia, taidetta ja jalokiviä.

Forbes arvioi vuoden 2021 jutussaan, että valtaosa kuningattaren henkilökohtaisesta omaisuudesta siirtyy kuningas Charlesille tämän noustua valtaan.

Kuningattaren tarkka perinnönjako jäänee kuitenkin piiloon julkisuudelta. Jo 1800-luvulta peräisin olevan oikeuskäytännön mukaan hallitsijoiden perunkirjat eivät joudu käymään läpi Britannian tavallista oikeusprosessia, jossa perinnönjaosta tulee lopulta julkinen. The Guardianin mukaan monarkin testamentin julkistaminen olisi suoranaisesti kiellettyä.

Kuninkaallinen perhe on jo yli vuosisadan ajan pyrkinyt salaamaan myös muiden kuninkaallisten testamenttien sisällöt. Guardianin laskelmien mukaan kuninkaallinen perhe on hieman yli vuosisadassa piilottanut julkisuudesta yli 180 miljoonan punnan eli lähes 210 miljoonan euron omaisuuden liikkeet.

Viimeksi asiasta käytiin julkista keskustelua kuningatar Elisabetin puolison prinssi Philipin kuoleman jälkeen. Philipin testamentti päätettiin salata ainakin 90 vuodeksi salaisessa istunnossa.

Päätöksen tehneen tuomarin sir Andrew McFarlanen mukaan testamentin julkistamisen saama julkinen huomio olisi todennäköisesti sen laatuista ja niin laajaa, että se olisi omiaan vahingoittamaan kuningattaren arvokkuuden säilyttämiseen tähtääviä pyrkimyksiä.

Ennen Philipiä edelliset salauspäätös tehtiin vuonna 2002, jolloin salattiin sekä prinsessa Margaretin että kuningatar Elisabetin äidin, hänkin nimeltään Elisabet, testamentit.

Margaretin perinnön koko, 7,7 miljoonaa puntaa, kuitenkin kerrottiin julkisuuteen. Julkisen painostuksen jälkeen hovi paljasti tiedotteessaan myös kuningattaren äidin testamentin pääpiirteet, eli hänen kerrottiin jättäneen koko omaisuutensa kuningattarelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita