Ministeri Lintilä Ylellä: Venäjän mahdolliset uudet toimet energia­sektorille huolestuttavat

Elinkeinoministeri Mika Lintilä on huolestunut siitä, että Venäjä voi kohdentaa energia­sektorille lisää toimia, jotka voivat hankaloittaa talven tilannetta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä puhui tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 8. syyskuuta.

10.9. 12:26 | Päivitetty 10.9. 12:31

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo olevansa huolestunut siitä, että Venäjä voi kohdentaa energiasektorille lisää toimia, jotka voivat hankaloittaa talven tilannetta.

Hän huomautti Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että Euroopassa on edelleen maita, joihin osa energiasta on tullut Venäjältä. Lintilä sanoi, että toimilla voitaisiin esimerkiksi pyrkiä heiluttamaan energiamarkkinoita mahdollisimman rajusti tai niitä voitaisiin kohdistaa verkkoihin.

Hän totesi myös, että energialla ja sen hinnalla on suuri rooli talouden kokonaiskuvassa ja inflaatio on tällä hetkellä voimakkaasti energiapainotteista. Myös siksi energian hintaa on tärkeää saada vietyä alaspäin.

”Taantuman merkit ovat jo vahvasti nähtävissä”, Lintilä sanoi.

Lintilä kertoi olevansa hyvin valmis siihen, että Suomeen rakennettaisiin lisää ydinvoimaa.

”Meillä on tällä hetkellä ministeriössä työn päällä ydinenergialaki. Ja näkisin, että tässä vallitsevassa tilanteessa olisi erittäin tärkeä viesti nyt investoijille, että Suomella on valmius nopeuttaa lupajärjestelmiä.”

Lintilä sanoi näkevänsä osana tulevaisuutta myös pienydinvoimalat, jotka eivät vielä ole taloudellisesti kannattavia.

Hän huomautti, että esimerkiksi parhaillaan miljardiluokan investointeja Suomeen suunnittelevien toimijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa on nostettu esiin kysymys energian riittävyydestä. Heidän ensimmäinen toiveensa on ollut tuulivoima, mutta ydinvoimakin käy.

”Jos Suomi on investointiympäristönä mielenkiintoinen näille toimijoille, niin silloin Suomi on mielenkiintoinen investointiympäristö myös energian tekijöille. Toivon, että tuolta sektorilta olisi halukkuutta Suomeen investoida”, Lintilä sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita