Suomen historian suurimman asekaupan lasku paisumassa ainakin sadoilla miljoonilla – lisälasku voi olla jopa miljardeja

Puolustusministeriö varautuu jo valuuttakurssitappioihin ja inflaatio on kiihtynyt hävittäjäkaupan tarjousvaiheesta merkittävästi.

F-35-hävittäjiä esiteltiin Porissa kesällä 2022.

22.9. 10:22

Suomen tekemän F-35-hävittäjähankinnan hinta voi nousta muun muassa inflaation ja heikon euron vuoksi, mutta loppulasku on vielä mysteeri.

Suomi on varautunut maksamaan F-35-hävittäjistä ensi vuodesta lähtien tulevina vuosina yhteensä 8,5 miljardia euroa, josta pelkkien koneiden osuus olisi alle viisi miljardia euroa. Maksuosuudet on jyvitetty useille vuosille.

F-35-koneet Suomelle myyvä Lockheed Martin on kertonut Suomen Kuvalehden mukaan, että nyt tuotannossa olevan erän rakentamiseen varataan 7,6 miljardia dollaria lisää rahaa. Konekohtainen hinta nousee lehden mukaan 79 miljoonasta dollarista 138 miljoonaan euroon. Dollari ja euro ovat tällä haavaa lähes samanarvoiset valuutat.

Suomi on kertonut maksavansa konetta kohti 74 miljoonaa euroa. Jos Suomelle valmistettavien koneiden hintaa nostettaisiin nykyistä tuotantoerää vastaavasti, yhden koneen hinta olisi 134 miljoonaa euroa.

Tällöin kaikkien 64 koneen hinta nousisi suunnitellusta 4,7 miljardista eurosta 8,6 miljardiin euroon. Se olisi enemmän kuin koko hankinnan suuruudeksi arvioitiin vielä vuodenvaihteessa.

Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo HS:lle, että Suomen F-35-hankkeesta tehty arvio hinnannoususta on ”merkittävästi maltillisempi ja perustuu myös suoraan Yhdysvalloista saatuihin tietoihin”.

Purasen mukaan Suomen Kuvalehdessä esitetty hinnannousu ”perustuu väärinymmärrykseen Yhdysvaltojen budjettiluvuista ja -käytännöistä”.

Purasen mukaan lehden kuvaama 7,6 miljardin dollarin hinnannousu ei tarkoita sitä, että yksittäisen koneen hinta olisi yhtäkkiä pompannut. Summa perustuu siihen, että olemassa olevan hankintasopimuksen arvoa ja lentokoneiden määrää kasvatetaan.

”Kyseessä ei ole rahoituksen lisääminen jo tilattujen koneiden valmistamiseen, vaan uuden valmistuserän (hankintaerä Lot 15) lisääminen jo olemassa olevalle hankintasopimukselle", Puranen kertoo HS:lle sähköpostitse.

Purasen mukaan koneen yksikköhintoja ei voida päätellä julkisuudessa esitettyjen Yhdysvaltojen hallinnon sopimushintojen pohjalta.

”Koneen hinta muodostuu useissa eri sopimuksissa olevista osakokonaisuuksissa, ja sopimukset sisältävät usein myös osuuksia, joita ei lasketa koneen hintaan. Tällaisia merkittäviä hintaeriä ovat muun muassa varaosien ja huoltokykyjen rakentamisen investoinnit sekä tukijärjestelmien investoinnit.”

Ensimmäiset F-35-koneet saapuvat Suomeen vuonna 2025. Suomeen toimitettavat koneet ovat vasta tulevassa Lot 17 -hankintaerässä, jonka hankintasopimuksesta Yhdysvallat neuvottelee Lockheed Martinin kanssa. Lopullinen hinta ei siis ole tiedossa.

”Parhaillaan Suomen F-35-hanke keskustelee USA:n hallinnon kanssa koneen hankintahinnan kehittymisestä”, Puranen kertoo.

Purasen mukaan F-35-koneiden hinnat ovat olleet viime vuosina laskussa. Nyt Venäjän aloittama sota Ukrainassa on yksi iso syy siihen, miksi inflaatio jyllää. Esimerkiksi energian ja raaka-aineiden hintojen nousu näkyy myös asehankinnoissa.

Tuotantokustannusten kehittymistä on pyritty ennustamaan esimerkiksi alan tunnuslukuja seuraamalla ja analysoinnilla.

”Hankintakokonaisuudessa on varauduttu inflaatioon tarjoushetken inflaatioennusteella”, Puranen sanoo.

Joulukuussa 2021 Suomi kertoi valitsevansa Lockheed Martinin koneen. Euroopan keskuspankin samassa kuussa julkaiseman inflaatioennusteen mukaan inflaation ennustettiin euroalueella olevan tänä vuonna 3,2 prosenttia ja 1,8 prosenttia vuosina 2023–2024.

Tuoreimman ennusteen mukaan euroalueen inflaatio on 8,1 prosenttia tänä vuonna, 5,5 prosenttia vuonna 2023 ja 2,3 prosenttia vuonna 2024. Hintojen nousuvauhti on siis yllättänyt monet.

Valuuttakurssiriski on Purasen mukaan edelleen suurin hankinnan kokonaishintaan vaikuttava taloudellinen riski.

Hävittäjäkaupan suunnittelussa on käytetty euron dollarikurssia 1,2136. Tänä vuonna euro on pärjännyt erityisen huonosti dollaria vastaan. Torstaiaamuna yhdellä eurolla sai enää 0,98 dollaria.

Puolustusministeriön ensi vuoden talousarvioehdotukseen on sisällytetty 272 miljoonaa euroa varautumista hävittäjäkaupan valuuttakurssitappioihin.

”Yleinen lähtökohta on, että valuuttakursseihin liittyvää riskiä suojaa pitkä ajallinen hajautus vuodesta 2022 aina 2030-luvun alkuvuosiin saakka. Pitkällä aikavälillä on mahdollista, että hankinta tuottaa sekä valuuttakurssitappiota että -voittoa”, Puranen kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita