Maran kysely: Sähkön hinnan nousu voi ajaa ravintoloita nurin

Ravintola- ja matkailualan kustannukset ovat kovassa nousussa, ja korkojen nousu voi vähentää kysyntää.

Ravintoloita suljettiin laajasti koronaviruspandemian aikana useita kertoja. Bar Loose perui kaiken jälleen alkuvuonna 2022.

13.9. 8:26

Yli puolet ravintola- ja matkailualan yrityksistä odottaa sähköön liittyvien kustannustensa nousevan 50–300 prosenttia seuraavan puolen vuoden aikana viime vuoteen verrattuna.

Näkemys ilmenee alan etujärjestön Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (Mara) jäsen­kyselystä.

Kyselyyn vastanneista yritysten edustajista 85 prosenttia arvioi, että sähkön hinnan nousu vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen. Noin 15 prosenttia vastaajista arvioi konkurssin uhkaavan tai joutuvansa lopettamaan toimintansa ensi vuoden kevättalvella.

Hintojen nousun lisäksi korot ovat nopeassa nousussa, mikä kiristää niiden yritysten toimintaa, joilla on velkaa.

”Korkojen nousu iskee koronavirusrajoitusten jäljiltä velkaisiin yrityksiin ja isoja asuntovelkoja ottaneisiin nuoriin aikuisiin, jotka kuluttavat paljon ravintolapalveluja. Tulevana talvena alan yrityksillä on yhtä aikaa käsillä sekä kysyntä- että kustannus­kriisi”, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Maran kyselyssä 70 prosenttia yrityksistä arvioi raaka-aineiden tukkuhintojen olevan 10–30 prosenttia korkeammalla kuin viime vuonna. Elintarvikeraaka-aineiden osuus ravintola-annoksen hinnassa on Maran mukaan ollut viime vuosina noin kolmasosa.

pandemian aikana erityisesti ravintoloihin on kohdistunut tiukkoja rajoituksia, ja ravintoloiden toimintaa rajoitettiin useita kertoja parin vuoden aikana.

Rajoitusten päättyessä tänä keväänä Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa, mikä on aiheuttanut myllerrystä energiamarkkinassa ja nostanut niin energian kuin elin­tarvikkeiden hintoja.

Mara vaatii hallitukselta tukea yrityksille energian hintojen nousun vaikutusten lieventämiseksi.

”Hallitus on jo tehnyt päätöksiä tukitoimista kuluttajille energian hinnan noususta aiheutuvien ongelmien lievittämiseksi. Myös yritykset tarvitsevat tukea selvitäkseen ensi talven yli”, Lappi sanoo.

Maran jäsenkyselyyn vastasi 458 yritystä.