Pohjois­maiden sähkö­markkinoille tärkeä ydin­voimala pysyy pois pelistä talvella – ”Meille huonoja uutisia”, sanoo Fingridin toimitus­johtaja

Tiistaina pörssisähkö on viime aikoihin nähden poikkeuksellisen halpaa Suomessa. Samaan aikaan ydinvoimalan huoltokatko Ruotsissa tuo uuden huolen Pohjoismaiden sähkömarkkinoille.

Ringhalsin ydinvoimala sijaitsee eteläisessä Ruotsissa Göteborgin lähistöllä. Kuva vuodelta 2012.

13.9. 13:26

”Sähkö on halpaa!”

Moni suomalainen on jo alkanut seurata tarkkaan sähkön hintoja. Yksi keino siihen on ottaa käyttöön Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin sovellus, joka lähettää ilmoituksen siitä, jos sähkön tuntihinta nousee raja-arvon yli tai laskee tiettyä hintaa alemmas. Tiistaina kännyköihin kilahti ilmoitus halvasta sähköstä.

Tiistaiaamuna kello 8–9, jolloin sähkönkulutus on yleensä päivän huippulukemissa, pörssisähkö maksoi Suomessa 9,3 senttiä kilowattitunnilta. Aiemmin aamulla hinta kävi alle neljässä sentissä.

Edeltävän viikon aikana pörssisähkön hinta on ollut aamun kulutuspiikin aikana moninkertainen. Hinnat ovat myös olleet paljon korkeammalla kesällä, jolloin kulutus on vähäisempää kuin kylmään vuodenaikaan.

Samalla Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori tuottaa sähköä 1213 megawatin keskituntiteholla. Se vastaa noin 76 prosenttia reaktorin 1600 megawatin täystehosta.

Alkaako tästä siis hintojen lasku?

”Valitettavasti ei. Tilannekuva ei ole muuttunut”, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Matalat hinnat johtuvat lähinnä tuulivoimasta, jossa päivävaihtelua on eniten. Kun tuulivoiman tuotanto on runsasta, hinnat lähtevät laskuun.

”Tämä on tuulen tuomaa vaihtelua. Hintoja korottava peruselementti eli maakaasun hinta on edelleen korkealla.”

Tuulivoiman tuotanto vaihtelee paljon päivästä toiseen. Ydinvoima on tällä hetkellä tärkeä sähköntuotannon muoto, koska se on yleensä tasaista.

Suomi on osa eurooppalaisia sähkömarkkinoita. Hyvänä päivänä Suomen oma tuotanto voi laskea hintoja, mutta tilanne muiden pohjoismaiden sähkömarkkinoilla heijastuu myös meille.

Samaan aikaan kun Suomessa pörssisähkön hinta on ollut alhaalla tiistaina, esimerkiksi Norjan Oslossa ja Tanskassa hinnat ovat olleet moninkertaiset.

Eteläisessä Ruotsissa Göteborgin lähistöllä sijaitsee sähkömarkkinan kannalta tärkeä Ringhalsin ydinvoimala. Tiistaina Ringhalsin nelosreaktorin käyttökatkon kerrottiin jatkuvan tammikuun loppuun saakka, eli kaksi kuukautta aiemmin kerrottua kauemmin.

Ruotsissa on neljä sähköpörssin hinta-aluetta, joista eteläisen Ruotsin hinnat ovat olleet pohjoista korkeammalla. Ruotsin pohjoisosissa tuotetaan runsaasti vesivoimaa, joka on ollut halpaa.

Energiayhtiö Vattenfallin mukaan ydinvoimalan huoltotöissä on tullut ilmi yllättäviä korjaustarpeita, joiden valmiiksi saattaminen kestää aiemmin arvioitua kauemmin. Ringhalsin toimitusjohtaja Björn Linde sanoo, että käytössä on kaikki mahdolliset resurssit voimalan käynnistämiseksi mahdollisimman pian.

”Tämä pahentaa jo ennestään vaikeaa sähkötilannetta eteläisessä Ruotsissa”, sanoo norjalaisen Voluen sähkömarkkina-analyytikko Tor Reier Lilleholt uutistoimisto Reutersille.

Ydinvoimalan käyttökatko voi näkyä myös hintapaineiden lisääntymisenä Ruotsin naapurimaissa, myös Suomessa.

”Jos talvi on kylmä, se voi johtaa äärimmäisiin vaikutuksiin markkinoilla, koska tätä tuotantoa olisi vaikea korvata”, Lilleholt sanoo.

Suomesta on viime päivinä viety sähköä Viron lisäksi Ruotsiin, mikä kertoo hintojen noususta länsinaapurissa. Silloin kun Suomi tarvitsee tuontisähköä, ydinvoimala tulisi tarpeeseen.

”Ruotsilla on iso rooli Pohjoismaiden sähkömarkkinassa. Ringhalsin tekniset ongelmat ovat meille huonoja uutisia”, Ruusunen sanoo.

Ruususen mukaan voimalan tuotannosta on Suomessa ollut hyötyä erityisesti kylmällä talvipakkasella, jolloin tuulivoiman tuotanto vähenee.

Tiistain halvat hinnat kielivät Suomen sähköjärjestelmän sujuvuudesta yhtenä päivänä. Euroopassa on energiakriisi ja Suomen sähkönkulutus kasvaa huomattavasti talvella. Ruusunen toteaa, että riskejä täytyy nyt pyrkiä hallitsemaan kahdella eri vaihteella.

”Ensinnäkin tulevasta talvesta pitää päästä läpi.”

Kun Venäjän tuontienergia on miltei kokonaan pois pelistä Euroopassa, ovat poliitikot ryhtyneet kannustamaan kansalaisia energiansäästötalkoisiin. Ruususen mukaan Suomessa säästötalkoot tai sähkön kulutusjousto ei vielä näy.

”Odotan, että tuloksia syntyy. Kulutus on vielä alhaisella tasolla ja uskon, että sekä kotitaloudet että teollisuus ovat mukana talkoissa.”

Samalla kun sähköjärjestelmä käy läpi poikkeusaikoja, on myös luotava pohjaa tulevaisuudelle, Ruusunen sanoo.

”Samalla toinen silmä katsoo eteenpäin ja rakennetaan enemmän omaa tuotantoa. Muutaman vuoden päästä tällaisista hinnoista puhutaan korkeina. Niin ainakin toivon ja siltä se näyttää.”