EU ei aio asettaa venäläiselle kaasulle hintakattoa

Maakaasulle asetettava hintakatto on jakanut mielipiteitä EU:ssa ja siksi komissio pyrkii taklaamaan energiakriisiä muilla keinoilla.

Hintakatto venäläiselle kaasulle ei saanut kannatusta osalle EU-maista, jotka ovat huolissaan tulevan talven energiastaan.

13.9. 14:30

Euroopan unioni on muuttamassa kantaansa venäläiselle kaasulle asetettavasta hintakatosta. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja brittimedia The Guardianin vuodetun asiakirjan pohjalta.

Vuodetun asiakirjan mukaan komission esitysluonnoksessa ei ole hintakattoa venäläiselle kaasulle eikä unioniin tuodulle kaasulle. Sen sijaan EU aikoo asettaa niin sanottuja windfall-veroja fossiilisia polttoaineita käyttäville energiayrityksille. Lisäksi luonnoksessa on esitys erillisestä tulokatosta, joka asetettaisiin uusiutuvan energian yrityksille.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin odotetaan julistavan suunnitelma keskiviikkona.

Lopullinen esitys voi The Guardianin mukaan vielä muuttua, mutta asiakirja paljastaa komission epäilyt siitä, että se saisi riittävän monen EU-maan tuen ehdotuksilleen.

Kaasua paljon tuovat maat, kuten Unkari, Slovakia ja Itävalta ovat vastustaneet julkisesti hintakattoa. Maat pelkäävät tulevan talven energiansaannin puolesta ja sitä, että Venäjä vastaisi katon asettamiseen katkaisemalla kaikki kaasutoimitukset. Katkaisulla on uhkaillut myös Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka sanoi Venäjän laittavan hanat kiinni, jos EU asettaa hintakaton.

Myös Saksa on suhtautunut hintakattoon nihkeästi, koska pelkää sen aiheuttavan eripuraa EU:n sisällä.

Ennen hyökkäystä Ukrainaan Venäjän putkikaasun osuus oli 40 prosenttia kaikesta EU:hun tuodusta kaasusta. Nyt osuus on yhdeksän prosenttia.

Komissio ennustaa asiakirjassa, että kaasu-, öljy- ja hiiliyhtiöiden voitot viisinkertaistuvat kuluvana vuonna. Voitot eivät kuitenkaan ole seurausta esimerkiksi investoinneista, vaan ”energiamarkkinoiden ennennäkemättömistä käänteistä” johtuen Venäjän hyökkäyssodasta. Windfall-veron astetta ei esitetä asiakirjassa.

Asiakirjassa kehotetaan jäsenmaita myös vähentämään sähkönkulutusta kulutuksen huipputunteina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita