Reuters: EU-komissio suunnittelee ylärajaa tuuli-, aurinko- ja ydinvoiman hinnalle

Komissio esittää uutistoimisto Reutersille vuodetun esitysluonnoksen mukaan myös niin sanotun windfall-veron käyttöönottoa.

Tuulivoimalapuisto Kööpenhaminan lähistöllä.

13.9. 19:11

Euroopan komissio aikoo asettaa ylärajan hinnalle, jolla energiantuottajat voivat myydä energiaansa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersille vuodetun komission esitysluonnoksen mukaan tulokatto olisi 180 euroa megawattitunnilta. Se koskisi tuuli-, aurinko-, biomassa-, ydin- ja ruskohiilivoimaloita sekä osaa vesivoimaloita.

Toimenpide rajoittaisi sähkön hinnan nousua sekä auttaisi kuluttajia ja yrityksiä korkeaksi nousevien sähkölaskujen maksussa.

Brittimedia The Guardianille vuodetun asiakirjan mukaan esitysluonnoksessa ei ole hintakattoa venäläiselle kaasulle eikä Euroopan unioniin alueelle tuodulle kaasulle.

Lue lisää: EU ei aio asettaa venäläiselle kaasulle hintakattoa

Komissio esittää luonnoksen mukaan myös koko Euroopan unionin alueen laajuisen niin sanotun windfall-veron käyttöönottoa.

Vero olisi 33 prosenttia. Se koskisi fossiilisia polttoaineita käyttävien energiayritysten energian hinnan noususta saamia ylimääräisiä voittoja, joita yritykset saavat kuluvalta vuodelta.

EU-maiden pitäisi käyttää toimenpiteistä tulevat varat sähkölaskujen kanssa painivien kuluttajien ja yritysten auttamiseen.

Maiden pitäisi myös sitoutua laskemaan sähkönkulutusta viisi prosenttia tunteina, jolloin sähkö on kallista.

Komission komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä esitellä ehdotuksensa yksityiskohdat keskiviikkona.

EU:n jäsenmaiden energiaministerit pitävät energiakriisin takia hätäkokouksen 30. syyskuuta.