Mediat: Saksa suunnittelee 67 miljardin euron tukia energia­yhtiöille

Saksan hallitus aikoo suunnata koronapandemian varalle varattuja luottotukia energiayhtiöiden tukemiseen.

Saksalaisen kaasuyhtiö VNG:n pääkonttori Leipzigissä. Yhtiö pyysi viime viikolla tukea Saksan valtiolta.

13.9. 21:47

Saksan valtiovaltiovarainministeriö aikoo lisätä talousvaikeuksissa oleville energiayhtiöille tarkoitettua tukea. Ministeriö suunnittelee suuntaavansa luottovaltuuksia koronapandemian tukirahastosta energiayhtiöiden tukemiseen.

Koronarahastosta siirrettäisiin noin 67 miljardin euron verran luottovaltuuksia Saksan valtion KfW-pankille, kertovat lähteisiinsä pohjautuen brittilehti Financial Times ja saksalaislehti Handelsblatt.

Siirto lisäisi KfW:n kykyä tarjota luottotakauksia ja likviditeettitukea energiayhtiöille.

Mediatietojen mukaan Saksan hallituksen on määrä hyväksyä tukipaketin mahdollistava lakiesitys keskiviikkona. Siirto vaatii myös Saksan parlamentin hyväksynnän.

Venäläistä maakaasua Saksaan tuova VNG pyysi uutistoimisto Reutersin mukaan viime viikolla Saksan valtiolta tukea talousvaikeuksien takia.

VNG:llä on samanlaisia ongelmia kuin Fortumin saksalaisella tytäryhtiöillä Uniperillä. Koska venäläiskaasun tuonti supistunut voimakkaasti, VNG joutuu ostamaan maakaasua spot-markkinoilta venäläiskaasua paljon kalliimmalla.

Toistaiseksi eniten tukea on tarvinnut Uniper. Sitä on jouduttu tukemaan yhteensä 19 miljardilla eurolla, Reuters kertoo.

Suomi ja Ruotsi julkistivat syyskuun alussa omat tukipakettinsa, joilla voidaan antaa energiayhtiöille hätärahoitusta lainoilla ja takauksilla.

Suomen hätärahoituksen koko on 10 miljardia ja Ruotsin noin 250 miljardin kruunua (noin 23 miljardia euroa).

Suomessa ja Ruotsissa energiayhtiöt ovat vaikeuksissa voimakkaasti kasvaneiden sähköjohdannaisten vakuusvaatimusten takia.