Ruoka kallistuu Suomessa ennätysvauhtia – erityisesti näiden elintarvikkeiden hinta nousee nyt vauhdilla

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden hinnat olivat elokuussa 12,2 prosenttia vuodentakaista korkeammat.

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden hinnat olivat Suomessa elokuussa 12,4 prosenttia vuodentakaista korkeammat.

14.9. 11:28 | Päivitetty 14.9. 14:12

Suomalaisten ruoka kallistuu nyt ennätyksellisen nopeasti. Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden hinnat olivat Suomessa elokuussa 12,2 prosenttia vuodentakaista korkeammat.

Ruoka ei ole kallistunut Suomessa 2000-luvulla kertaakaan yhtä nopeasti. Heinäkuussa elintarvikkeiden hinnan vuosimuutos heinäkuuhun 2021 verrattuna oli 12 prosenttia.

Edellisen kerran ruoan inflaatio oli edes suurin piirtein yhtä nopeaa joulukuussa 2008. Tuolloin elintarvikkeiden hintojen vuosimuutos oli 11,3 prosenttia.

Vuodessa eniten kallistuneita elintarvikkeita ovat jauhot, kahvi, kananmunat ja tuore kala eli siis käytännössä lohi. Ainoastaan kaali oli elokuussa vuodentakaista halvempaa. Sen hinta putosi elokuusta 2021 yli 16 prosenttia.

Kaali halpeni tuntuvasti myös heinäkuuhun verrattuna. Kaali oli elokuussa 19,5 prosenttia heinäkuuta halvempaa.

Myös peruna, tuore kala ja kahvi halpenivat heinäkuuhun verrattuna. Perunoiden hinta putosi heinäkuusta yli 17 prosenttia, tuoreen kalan noin 7,5 prosenttia ja kahvin 4,2 prosenttia.

Esimerkiksi lohen hinta on pudonnut kevään huipustaan. Lohen vientihintoja seuraavan Nasdaq Salmon Indexin mukaan Norjan lohen vientihinta on pudonnut noin kolmen kuukauden aikana lähes 46 prosenttia.

Indeksin tuorein tieto on peräisin 29. elokuuta alkaneelta viikolta. Tuolloin hinta oli pudonnut kuukaudessa liki 22 prosenttia. Indeksi oli viikolla 35 matalimmillaan koko vuoden 2022 aikana.

Lohen hinta määräytyy Oslon kalapörssissä kuten minkä tahansa markkinahyödykkeen eli kysynnän ja tarjonnan mukaan. Nykyinen hinnan pudotus johtuu pitkälti kasvaneesta tarjonnasta.

Lue lisää: Lohi on kallistunut vuodessa roimasti, ja se on romahduttanut suosikkikalan myynnin – Miksi lohi on niin kallista?

Kokonaisuudessaan Suomen inflaatiovauhti rauhoittui hieman elokuussa. Kuluttajahinnat olivat elokuussa 7,6 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin.

Heinäkuussa ja kesäkuussa vuosi-inflaatiovauhti oli ollut 7,8 prosenttia.

Oikaisu 14.9.2022 kello 14.11: Jutussa kirjoitettiin aluksi, että elintarvikkeiden hinnat olivat 12,4 prosenttia edellisvuotta korkeammat. Oikea luku on 12,2 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita