OP ennustaa synkkiä aikoja asuntomarkkinoille: Ensi vuonna asuntojen hinnat putoavat 1–3 prosenttia

Tänä vuonna OP Ryhmän ekonomistit odottavat asuntojen hintojen nousun hidastuvan 1–2 prosenttiin, mikä on selvästi viimevuotista hitaampaa.

OP ryhmä odottaa asuntojen hintojen laskevan Suomessa ensi vuonna.

14.9. 9:12 | Päivitetty 14.9. 10:01

Suomen suurin finanssiryhmä, OP Ryhmä ennakoi asuntojen hintojen laskevan ensi vuonna 1–3 prosenttia.

OP:n mukaan hintojen lasku johtuu korkojen noususta ja talouskasvun hiipumisesta. Korkeana pysyttelevä inflaatio laskee OP:n mukaan asuntojen reaalihintoja tuntuvasti niin tänä kuin ensi vuonnakin.

”Asuntomarkkinoiden huippu on ohitettu, kysyntä on laantunut ja hintakehitys kääntynyt aiempaa heikommaksi. Markkinoiden tunnelmaa painaa etenkin korkojen nousu, mutta myös heikentynyt luottamus talouteen ja kustannusten nousu”, OP tiivistää asuntomarkkinakatsauksessaan.

OP:n mukaan asuntokauppa kävi alkuvuodesta vielä kohtuullisesti. Kesällä kauppa kuitenkin viilentyi selvästi ja se näkyi esimerkiksi kauppamäärissä.

Osakeasuntojen hinnat nousivat huhti–kesäkuussa keskimäärin 1,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat keskimäärin 1,4 prosenttia, mutta Helsingissä ja Vantaalla nousu jäi alle prosenttiin. Kokonaisuudessaan OP:n ekonomistit arvioivat asuntojen hintanousun hidastuvan tänä vuonna 1–2 prosenttiin. Vauhti olisi selvästi viimevuotista hitaampaa.

”Aikaisemmin pääkaupunkiseudun ja Helsingin asuntojen hintojen heilahtelut ovat olleet muuta maata suurempia molempiin suuntiin. Kun mennään alas, pääkaupunkiseudulla mennään enemmän alas kuin koko maassa keskimäärin. Kun taas mennään ylös, mennään pääkaupunkiseudulla muuta maata enemmän ylös. Näin näyttää olevan myös tällä kertaa”, sanoo OP Ryhmän asuntomarkkinoita seuraava ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Yksi keskeisesti asuntokauppaa rasittava tekijä on korkojen nousu. Esimerkiksi suomalaisten käytetyin asuntolainojen viitekorko on noussut jo yli 2,1 prosenttiin. Vielä vuoden alussa viitekorko oli noin puoli prosenttiyksikköä pakkasella.

Korkojen nousun lisäksi asuntokauppaa rasittaa myös sähkön hinnan nousu. Nousevat korot ja kallistuvat sähkölaskut nostavat asumismenoja. Nousevat asumiskustannukset puolestaan laskevat hintoja.

OP:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan korkojen ja kustannusten nousu heijastuu laajasti asuntomarkkinoille.

OP luonnehtii asuntokaupan nykyistä aktiivisuutta kohtuulliseksi. Kauppamäärät ovat kuitenkin laskeneet alkuvuonna selvästi. Epävarmuus näkyy muun muassa Tilastokeskuksen kuluttajien luottamuskyselyssä. Sen mukaan asunnonostoaikomukset ovat selvästi laskeneet.

"Nousevat korot ja kustannukset mietityttävät ostajia. Asumisen kustannusten nousu vaikuttaa toki myös suoraan ostajien maksukykyyn”, Widgrén sanoo tiedotteessa.

Asuntomarkkinan epävarmuus näkyy myös uudisrakentamisessa. Vielä tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu paljon, mutta suunta kääntyy jo ensi vuonna.

Myös esimerkiksi asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) on ennakoinut Suomen asuntojen hintojen kääntyvän ensi vuonna laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015.

Hypon elokuussa julkaiseman ennusteen mukaan asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna kokonaisuudessaan 1,5 prosenttia ja laskevat 0,5 prosenttia ensi vuonna.

”Vain vahva työllisyys tukee asuntomarkkinoita, kun vastatuulia riittää korkeampien korkojen, ohenevan ostovoiman ja koronan tuoman poikkeustuen poistuessa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ja ekonomisti Juho Keskinen kirjoittivat katsauksessa.

Lue lisää: Hypo ennustaa asunto­markkinoille rajua käännettä: Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat kääntyvät pian poikkeukselliseen laskuun

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita