Pyynikin käsityöläis­panimo jätti konkurssi­hakemuksen

Panimoyhtiön hakemus jätettiin tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeuteen.

Pyynikin käsityöläispanimo Oy:n toimitilat sijaitsivat alun perin Tampereen Raholassa.

14.9. 10:57

Pyynikin käsityöläispanimo oy on jättänyt tiistaina konkurssihakemuksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen.

Yhtiön itsensä tekemä konkurssihakemus on kirjattu myös Oikeusrekisterikeskuksen maksukyvyttömyysrekisteriin samana päivänä eli 13. syyskuuta. Yhtiöstä vahvistettiin tiistai-iltana, että hakemus on vireillä.

Käsityöläispanimo on hakemuksen jättämisen yhteydessä ehdottanut myös henkilöä pesänhoitajaksi, jonka käräjäoikeus määrännee tehtävään.

Pyynikin käsityöläispanimon yhtiökokous päätti 5. syyskuuta, ettei yhtiötä lähdetä huonon taloustilanteen takia hakemaan yrityssaneeraukseen. Järkevimpänä pidettiin oma-aloitteisen konkurssihakemuksen jättämistä maksukyvyttömyyteen vedoten.

Pesänhoitajaksi määrätään yleensä konkurssiasioihin perehtynyt asianajaja.

Hän ottaa haltuunsa pesän omaisuuden ja ryhtyy selvittämään velkoja. Hänen on tehtävä luettelo velallisen varoista ja veloista (pesäluettelo) sekä kirjallinen selvitys velallisen ennen konkurssia harjoittamasta taloudellisesta toiminnasta ja konkurssin syistä. Velallisen on vahvistettava pesäluettelo oikeaksi.

Liikevaihdon kasvusta huolimatta käsityöläispanimo on tuottanut vuodesta toiseen tappiota. Vuonna 2020 tappio oli vielä 500 000 euroa, mutta viime vuoden tilinpäätöksen mukaan tappio oli revennyt 3,7 miljoonaan euroon. Liikevaihtoa yhtiö teki 4,6 miljoonaa euroa.

Yhtiön hallitukselle ja toimitusjohtajalle ei oltu valmiita myöntämään viime vuoden osalta vastuuvapautta. Vielä keväällä viime vuoden tappion arvioitiin jäävän kahteen miljoonaan euroon.

Viime vuoden tappiota kasvattivat yhtiön taseeseen tehdyt alaskirjaukset, joita oli noin 1,4 miljoonaa euroa.

Velkaa panimoyhtiöllä on kaikkiaan 3,3 miljoonaa euroa. Panimolla on yli 10 000 osakasta ja 54 työntekijää.

Käsityöläispanimon oluet on tuotettu Viron Haljalassa sijaitsevassa panimossa, jonka omistaa tamperelainen yrittäjä ja olutyhtiön osakas Samu Saarikoski.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita