S-pankkia koskevien rikosepäilyjen taustalta paljastui ystävä­porukka – poliisi epäilee yli 50 maksuvälinepetosta ja tutkii 150 tietomurtoa

Poliisi tutkii tapahtumia S-pankin tekemän tutkintapyynnön ja asianomistajien tekemien tutkintapyyntöjen seurauksena. Toistaiseksi vangittuna on kaksi epäiltyä.

S-pankki tiedotti tiistaina, että ihmiset pystyivät kirjautumaan sen verkkopankkiin toisen asiakkaan verkko­pankki­tunnuksilla.

14.9. 14:18 | Päivitetty 14.9. 17:23

S-pankin tietojärjestelmävirheeseen liittyvä tietomurtosarja jatkui poliisin mukaan kesän ajan. Toteutuneita tekoja eli maksuvälinepetoksia on tämän hetken tiedon mukaan 53 kappaletta. Näiden lisäksi poliisin tutkinnassa on arviolta noin 150 tietomurtoa.

Poikkeuksellista tapauksessa on tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Klaus Geigerin mukaan se, että epäiltyjen joukko asuu ja teot on tehty Suomessa. Lisäksi poikkeuksellisuutta lisää, ettei asianomistajia ole tapauksessa tarvinnut huijata, jotta rikoksia on voitu tehdä.

”Tutkinnassamme nyt oleva rikossarja on täysin erillinen valtakunnassa tapahtuneista niin sanotuista kalastelupetoksista, joita johdetaan ulkomailta käsin uhreja erehdyttämällä”, Geiger sanoo tiedotteessa.

Poliisi tulee ottamaan yhteyttä uhreihin esitutkinnan myötä. Tämän lisäksi S-pankki on ollut tai tulee olemaan yhteydessä uhreihin.

Poliisi ei avaa tarkemmin tietomurtosarjan tekotapaa. S-pankki kertoi tiistaina, että ”rajatulla joukolla” sen asiakkaita oli lähes neljän kuukauden ajan mahdollisuus ”tietyissä tilanteissa” kirjautua toisen asiakkaan verkkopankkiin. Pankin mukaan haavoittuvuus on korjattu.

Poliisin tutkinnassa rikosnimikkeitä ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu ja tietomurto. Tällä hetkellä vangittuna on kaksi epäiltyä, joiden lisäksi muutamia muita on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä.

Poliisin mukaan epäilyt ovat olleet ystäviä keskenään.

”Koko tekijäjoukko on tavalla tai toisella tuntenut toisensa”, Geiger kertoo HS:lle.

Rikoksen uhreja on koko valtakunnan alueella, mutta tutkinta on keskitetty Länsi- sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille.

Poliisin toimista kertoi aiemmin Talouselämä.