EU-komissio ehdottaa pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden kieltämistä EU:n markkinoilla

Ehdotuksella pystytään torjumaan nykyajan orjuutta.

Euroopan unionin kauppakomissaari Valdis Dombrovskis.

14.9. 16:09

Euroopan komissio ehdottaa pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden kieltämistä Euroopan unionin markkinoilla.

Komission keskiviikkona tekemä ehdotus kattaa kaikki tuotteet eli sekä EU:ssa kotimaiseen kulutukseen ja vientiin valmistetut tuotteet että maahantuodut tuotteet.

Ehdotusta ei ole kohdennettu tiettyihin yrityksiin tai tuotannonaloihin, komissio kertoo tiedotteessaan. Ehdotus perustuu komission mukaan kansainvälisesti sovittuihin määritelmiin ja normeihin.

Komissio arvioi, että 27,6 miljoonaa ihmistä on pakkotyössä monilla tuotannonaloilla ja kaikissa maanosissa. Suurin osa pakkotyöstä tapahtuu komission mukaan yksityistalouksissa, mutta osaan pakkotyöhön määrää valtio.

EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis sanoo komission tiedotteessa, että ehdotuksella pystytään torjumaan nykyajan orjuutta, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin eri puolilla maailmaa.

”Tavoitteenamme on poistaa kaikki pakkotyöllä valmistetut tuotteet EU:n markkinoilta riippumatta siitä, missä ne on valmistettu”, Dombrovskis sanoo.

Ehdotuksessa annetaan kansallisille viranomaisille valtuudet poistaa EU:n markkinoilta pakkotyöllä valmistetut tuotteet sen jälkeen, kun ne ovat suorittaneet asiaa koskevan tutkimuksen. Yritysten on hävitettävä pakkotyöllä valmistetut tavarat.

Jäsenvaltioiden tulliviranomaiset vastaavat pakkotyöllä valmistettujen tuotteiden tunnistamisesta EU:n rajoilla.

Ehdotuksessa otetaan komission mukaan huomioon pienet ja keskisuuret yritykset.

Pk-yrityksiä ei jätetä soveltamisalan ulkopuolelle, mutta viranomaiset ottavat huomioon toimijan koon ja resurssit sekä pakkotyön riskin laajuuden ennen virallisen tutkimuksen aloittamista, komissio kertoo.

Euroopan parlamentin ja EU:n ministerineuvoston on keskusteltava ehdotuksesta ja hyväksyttävä se ennen kuin se voi tulla voimaan.

Mikäli komission ehdotus hyväksytään, sitä aletaan soveltamaan EU:ssa kahden vuoden kuluttua sen voimaantulosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita