Kysely: Vuokralaiset valmiita maksamaan korkeampaa vuokraa, jos talo on energiaystävällinen

Kiinteistöpalveluyritys JLL:n kyselyn mukaan vuokralaiset kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta vuokralleen, kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa.

Kiinteistöpalveluyhtiö JLL:n kyselyn mukaan vuokralaiset toivovat saavansa lisää tietoa taloyhtiönsä ympäristöystävällisyydestä. Kuvassa Lumon vuokra-asuntoja Vantaalla.

14.9. 0:00

Yli puolet vuokralla asuvista olisi valmiita maksamaan, jos taloyhtiö olisi ympäristöystävällisempi, selviää kiinteistöpalveluyritys JLL:n kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia vuokra-asunnossa asuvista suomalaisista on valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, jos se auttaa taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Noin joka kolmas vuokra-asuja olisi valmis maksamaan kymmeniä euroja lisää kuukaudessa. Keskimäärin he hyväksyvät 9,15 euron korotuksen kuussa.

JLL:n strategisen konsultoinnin johtajan Aarne Mustakallion mukaan viesti on merkittävä, vaikka summa ei ole suuri.

”Sijoittajien näkökulmasta tämä on selkeä viesti, että kestävyyteen investoiminen voi jo nyt tuoda taloudellista hyötyä vuokratasonkin kautta”, Mustakallio sanoo JLL:n tiedotteessa.

Lue lisää: Helsingin uusi asuinalue kiilasi vuokra­hinnoissa kärkeen – HS:n hakukone näyttää vuokrien kehityksen yli tuhannella postinumeroalueella

Kyselystä selviää, että vuokra-asujat toivovat saavansa lisää tietoa taloyhtiönsä ympäristöystävällisyydestä, mutta harva tietää asuintalonsa energialuokkaa.

Tutkimuksen mukaan 84 prosenttia vuokralla asujista ei tiedä taloyhtiönsä energialuokkaa. Jopa 50 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä tietää talonsa energialuokan, vaikka he eivät sitä nyt tiedä.

”Tämä kertoo siitä, että monet vuokranantajat eivät ole vielä saaneet kiinni asian tärkeydestä. On merkittävä löydös, että asia, jonka on ajateltu yleisesti kiinnostavan lähinnä omistusasujia, nousee näinkin merkittäväksi vuokra-asujien keskuudessa”, Mustakallio arvioi.

Vuokralaiset arvostavat asunnossaan viilennystä, kävelymatkan etäisyydellä olevaa kauppaa, sijaintia ja vuokratasoa.

Kun suomalainen valitsee vuokra-asuntoa, hän painottaa eniten sijaintia. Tätä painotti 70 prosenttia vastaajista. Vuokratasoa painotti 60 prosenttia vastaajista ja asunnon kuntoa 41 prosenttia.

Kun vuokralainen on päässyt asettumaan, hän luopuisi viimeiseksi kävelymatkan päässä olevasta ruokakaupasta, tutkimus kertoo.

Suomalaiset vaikuttavat kyselyn perusteella melko tyytyväisiltä vuokratasoonsa. 83 prosenttia vastanneista koki saavansa vastinetta vuokrarahoilleen.

Vuokralaisten kipuraja kulkee 900 euron kuukausivuokrassa. Kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa, vuokralaiset kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta.

JLL selvitti kyselyllä suomalaisten vuokra-asujien ajatuksista ja tarpeita.

Kysely toteutettiin toukokuussa, ja siihen vastasi 1 040 ihmistä pääasiassa pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen ja Turun alueilla.