Venäläisen öljyn tuontikiellon alkaminen voi nostaa hintoja roimasti – FT: Yhdysvallat ei tule apuun Euroopan energiakriisissä

Eurooppaa uhkaa energiakriisi. Polttoainemarkkinoilla tilanne kiristyy, kun Euroopan unionin venäläisen öljyn tuontikielto alkaa.

Los Angelesin öljynjalostamossa varastoidaan polttoaineita.

15.9. 14:02

Venäläiselle öljylle tulossa oleva tuontikielto voi kiristää energiamarkkinoita ja nostaa hintoja roimasti. Jos joku on toivonut Yhdysvaltojen energiateollisuudesta pelastajaa Euroopan energiakriisissä, toiveet kannattaa jättää sikseen.

Yhdysvaltojen öljyteollisuuden näkemys on Financial Timesin (FT) mukaan se, ettei tuotantoa voida nostaa tarpeeksi nopeasti talven kiristyvää energiatilannetta ajatellen

Vaikka Yhdysvalloissa olisikin periaatteessa resursseja tuottaa Euroopalle lisää öljyä ja maakaasua, eivät yhtiöt voi pelastaa Eurooppaa energiapulalta.

”Yhdysvallat ei voi noin vain pumpata rajusti lisää [öljyä ja kaasua]. Tuotantomme on sitä mitä se on”, energia-alaan keskittyvän Quantum Energy Partners -pääomasijoitusyhtiön johtaja Wil VanLoh sanoo FT:lle.

”Pelastusta ei ole tulossa. Ei öljypuolella eikä kaasupuolella.”

Yhdysvaltojen öljy- ja kaasuvienti on ollut kasvussa, koska Euroopassa energian hinnat ovat korkealla, mutta yhtiöiden mukaan vienti lähentelee jo enimmäismäärää.

Öljymarkkinaa voi heiluttaa merkittävästi joulukuussa alkava tuontikielto, jonka Euroopan unioni on asettanut venäläisen öljyn merikuljetuksille. Kielto laajenee talven edetessä, vaikkakin siihen on sisällytetty poikkeuksia. EU-komissio arvioi, että 90 prosenttia Venäjän öljyviennistä Eurooppaan lakkaa vuoden loppuun mennessä.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen on varoittanut, että tuontikielto ”voi johtaa öljyn hintapiikkiin”.

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) arvioi, että Venäjän öljytuotanto supistuu 1,9 miljoonaa barrelia päivätasolla Euroopan tuontikiellon astuttua voimaan. Se tarkoittaisi, että päivätuotanto olisi 9,5 miljoonaa barrelia päivässä helmikuussa 2023.

Venäjän öljyviennin odotetaan laskevan miltei viidenneksen EU:n tuontikiellon ollessa tiukimmillaan.

Tuotantoennusteessa on paljon epävarmuutta. Esimerkiksi keväällä IEA ennusti Venäjän tuotantomääriin isoa pudotusta, mutta sen sijaan Venäjä löysi uusia ostajia öljylleen ja tuotanto pysyi tasaisena.

Polttoaineiden hinnat ovat olleet viime viikkoina laskussa sen myötä, kun huolet talouskasvun hidastumisesta ovat levinneet.

Öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio (Opec) on pitänyt hanat tiukalla, koska laskevat hinnat rokottavat maiden tuottoja. Öljyntuottajat päättivät viime viikolla vähentää tuotantoaan pönkittääkseen hintoja. Yhdysvaltalaiset öljy-yhtiötkään eivät ole halukkaita pumppaamaan niin paljon öljyä, että niiden voitot supistuisivat.

Ennen koronapandemiaa Yhdysvaltojen öljytuotanto kohosi 13 miljoonaan barreliin päivässä, mikä vastasi kymmentä prosenttia koko maailman tuotannosta. Pandemian aikana tuotanto vajosi. Viime viikon tietojen mukaan tuotanto on nyt noussut 12,1 miljoonaan barreliin päivässä.