PTT:n ennuste: Suomen talous vajoaa taantumaan – loppu­vuoden inflaatio ajoittain yli 10 prosenttia

PTT ennakoi, että inflaatio kohoaa Suomessa loppuvuodesta jopa yli 10 prosenttiin.

PTT:n ennusteen mukaan Suomen talous supistuu ensi vuonna 0,5 prosenttia.

15.9. 11:24 | Päivitetty 15.9. 11:58

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennustaa, että Suomen talous vajoaa loppuvuonna taantumaan nopeasti nousevien hintojen vuoksi. Kansantalouden ennusteen mukaan loppuvuonna nähdään myös kuukausia, jolloin inflaatio kohoaa yli 10 prosenttiin verrattuna vuodentakaisiin hintoihin. Koko vuoden inflaation arvioidaan olevan 7,5 prosenttia.

”Sähkön ja ruuan hinnat nousevat voimakkaasti ja samalla korkotaso kohoaa. Kotitalouksien on vaikea tinkiä näistä menoista, jolloin muu kulutus vähenee selvästi. Tästä on seurauksena talouden luisuminen taantumaan”, sanoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.

PTT toteaa, että taantuman syvyys ja pituus riippuvat hyvin paljon Venäjän hyökkäyssodan tapahtumista ja seurauksista, ja siksi tilanteeseen liittyy suurta epävarmuutta. Ennuste lähtee siitä oletuksesta, että sähkön hinta pysyy talven ajan korkealla tasolla.

Suomen bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja laskevan ensi vuonna 0,5 prosenttia.

Ensi vuonna inflaation arvioidaan olevan selvästi hitaampaa, ja hintojen nousevan vuoden aikana keskimäärin noin prosentin. Energian lisäksi hintojen laskua ennustetaan nähtävän myös muissa tuoteryhmissä kuten elektroniikassa.

PTT toteaa, että näkymät tulevaan ovat erittäin epävarmat, mutta talous kääntyy todennäköisesti uudelleen kasvuun ensi vuoden jälkipuoliskolla.

”Ensi vuonna hintojen nousu helpottaa ja vuoden lopulla kotitalouksien kulutus kääntyy kasvuun”, Huovari sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita