Patagonian perustaja luopui yrityksestään ja antaa noin 3 miljardia euroa ilmastokriisin vastaiseen taisteluun

Patagonian perustaja Yvon Chouinard perheineen luopuu kolmen miljardin dollarin arvoisista omistuksistaan. Tavoitteena on kohdistaa koko yhtiön tuotto ympäristötyöhön.

Patagonia on kansainvälinen ulkoilubrändi, joka on tunnettu ympäristötietoisuudestaan.

15.9. 16:13

Yhdysvaltalaisen ulkoilubrändin Patagonian perustaja Yvon Chouinard, 83, on kertonut luopuvansa omistuksestaan yrityksessä.

Chouinardin, hänen vaimonsa ja heidän kahden lapsensa omistamat osakkeet siirtyvät rahastolle ja voittoa tavoittelemattomalle järjestölle. Omistusten arvo on New York Timesin mukaan noin kolme miljardia dollaria. Dollari ja euro ovat lähes saman arvoisia.

Järjestön tavoitteena on varmistaa, että yhtiön kaikki voittorahat käytetään ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun sekä ympäristönsuojeluun. Patagonia on tehnyt noin 100 miljoonaa dollaria voittoa vuosittain.

”Toivottavasti tämä vaikuttaa uudenlaiseen kapitalismin muotoon, joka päätyy toisenlaiseen lopputulokseen kuin siihen että meillä on vain muutama rikas ihminen ja joukko köyhiä”, Chouinard sanoo New York Timesin haastattelussa.

”Annamme mahdollisimman paljon rahaa ihmisille, jotka tekevät aktiivista työtä tämän planeetan pelastamiseksi.”

Patagonian vuonna 1973 perustanut Chouinard on koko yhtiön olemassaolon ajan pitänyt vastuullisuutta ja luontoarvoja tärkeinä. Yhtiö on vuosikymmenien ajan lahjoittanut prosentin myynnistään ympäristötyöhön.

Patagonian verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa Chouinard kertoo, ettei hän koskaan halunnut liikemieheksi. Yritystoiminta lähti aluilleen siitä, kun hän alkoi valmistaa kiipeilytarvikkeita itselleen ja ystävilleen. Myöhemmin yhtiö kehittyi kansainväliseksi ulkoiluvaatteisiin keskittyväksi brändiksi.

”Vaikka teemme parhaamme ympäristökriisin ehkäisemiseksi, se ei riitä. Tarvitsimme tavan panna enemmän rahaa kriisin vastaiseen taisteluun samalla kun toteutamme yhtiön arvoja”, Chouinard kirjoittaa.

Chouinardin mukaan vaihtoehdot omistusten säätiöinnille olisivat olleet joko myydä yhtiö tai listata se pörssiin.

”Totta puhuen hyviä vaihtoehtoja ei ollut, joten loimme omamme.”

Patagonian toiminta jatkuu ulkopuolisen silmin ennallaan. Yhtiö aikoo valmistaa ja markkinoilla takkeja, pipoja ja muita ulkoiluvaatteita kuten aiemminkin. Patagonian toimitusjohtajana jatkaa Ryan Gellert.

Patagonia Purpose Trust -rahastoa ja Holdfast Collective -järjestöä hallinnoivat Chouinardin perhe ja tämän neuvonantajat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita