Venäjän metalli­tuotteiden tuotanto rajussa kasvussa, syynä voi olla kiihtynyt asetuotanto

Niin sanottujen valmiiden metallituotteiden tuotanto kasvoi Venäjällä heinäkuussa 29,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Venäjän armeijan T-80-panssarivaunu sotaharjoituksissa syyskuussa.

15.9. 17:10

Lännen talouspakotteet ovat heikentäneet Venäjän taloutta, mutta kiihtyvä sota Ukrainassa näyttää tukevan maan teollisuustuotantoa.

Ilman reippaasti kasvanutta puolustusvälinetuotantoa Venäjän talousluvut olisivat synkempiä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Venäjän tilastokeskus Rostatin julkaisemien tietojen mukaan niin sanottujen valmiiden metallituotteiden tuotanto kasvoi heinäkuussa 29,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Valmiit metallituotteet sisältävät tuotteita aina ruokailuvälineistä aseisiin, pommeihin ja ammuksiin. Aiempina kuukausina näiden tuotteiden tuotanto on laskenut.

Tilastojen mukaan tuotanto kasvoi heinäkuussa myös tilastokategoriassa ”muut ajoneuvot ja varusteet”, joka kattaa polkupyörien valmistuksen lisäksi laivojen, lentokoneiden ja panssarivaunujen tuotannon. Näiden tuotanto kasvoi 2,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Kokonaisuudessa Venäjän teollisuustuotanto laski heinäkuussa 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Bloombergin haastattelemien ekonomistien mukaan Venäjän teollisuustuotanto olisi laskenut tätä enemmän ilman puolustusvälineiden kasvanutta tuotantoa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on sujunut heikosti, ja sen armeija on menettänyt reippaasti kalustoa viime päivien taisteluissa.

Maa saattaa siten yrittää kasvattaa asetuotantoansa, jotta kalustotappiot saataisiin korvattua.

Ekonomistit kuitenkin arvioivat, että puolustusvälinetuotannon piristävä vaikutus voi jäädä lyhytaikaiseksi, koska teollisuudelta uupuu tärkeitä komponentteja ja teknologiaa talouspakotteiden takia.

Venäjällä on kestänyt useita kuukausia taloutensa muokkaamisessa sotatuotantoon. Maa oletti aluksi, että sen hyökkäys Ukrainaan on nopea.

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti vasta heinäkuussa lain, joka sallii valtion kontrolloida asetuotannolle tärkeitä yrityksiä. Laki sallii ohjata yritysten tuotantoa aseisiin ja määrätä työntekijöitä ylitöihin.

Teollisuustuotanto on normaaleissa oloissa hyvä mittari koko talouden kehityksestä, mutta Venäjällä se laski heinäkuussa vain puoli prosenttia vuodentakaisesta.

Lasku on vähän verrattuna siihen, että Venäjän bruttokansantuote supistui samassa kuussa 4,3 prosenttia vuositasolla.

Muut Venäjän teollisuuskehityksen mittarit kertovat kuitenkin laskusuhdanteesta. Muun muassa Venäjän keskuspankin kokoama teollisuuden luottamusindeksi on alamaissa.

Tutkimusyhtiö S&P Globalin keräämän ostopäällikköindeksin mukaan maan teollisuustuotanto oli ennen elokuuta kuusi kuukautta laskussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita