Bloomberg: Saksa on pitkällä neuvotteluissa Uniperin ja kahden muun kaasuyhtiön kansallistamisessa

Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan kolmen yhtiön kansallistamisesta voidaan päästä yhteisymmärrykseen lähipäivinä.

Saksalaisen Uniperin pääkonttori Düsseldorfissa.

15.9. 21:09

Saksan valtio on kansallistamassa energiayhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniperin lisäksi kaksi muuta isoa kaasuyhtiötä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Bloombergin nimettömien lähteiden mukaan neuvotteluita käydään Uniperin, VNG:n ja Securing Energy for Europe eli entisen Gazprom Germanian haltuunotosta. Yhtiöt ovat talousvaikeuksissa Venäjän kaasutoimitusten vähenemisen vuoksi.

Neuvottelut ovat Bloombergin mukaan pitkällä, ja niitä käydään ensisijaisesti yhtiöiden valtion omistuksesta. Tarkoista yksityiskohdista ei ole vielä sovittu, mutta yhteisymmärrykseen voidaan päästä lähipäivinä, Bloombergin lähteet kertovat.

Saksan talousministeri Robert Habeck kommentoi kansallistamissuunnitelmia Bloombergille, että ”asiat ovat monimutkaisia” ja kertoi, että neuvotteluita käydään ”erittäin huolellisesti”.

Fortum ja Uniper tiedottivat keskiviikkona, että yhtiöt ja Saksan valtio käyvät neuvotteluita pitkän aikavälin ratkaisusta Uniperin talousongelmiin.

Uniperin mukaan se tarvitsee lisätukea ja yksi vaihtoehto neuvotteluissa on, että Saksan valtio järjestää yhtiölle lisää pääomaa ja tulee yhtiön enemmistöomistajaksi.

Uniper pelastettiin heinäkuussa 15 miljardin euron tukipaketilla. Osana heinäkuun pakettia sovittiin, että Saksan valtio tulee Uniperin osakkeenomistajaksi 30 prosentin osuudella.

Tukipaketin yhteydessä Fortumin omistusosuus liudentui 80 prosentista 56 prosenttiin.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoi keskiviikkona HS:lle, ettei Suomen hallitus hyväksy Uniperin kansallistamista ilman korvausta.

Ministerin mukaan hallitukselle on tärkeää, että Uniper palauttaa kahdeksan miljardin rahoituspaketin takaisin Fortumille.