Kiina julkaisi yllättävän hyviä talouslukuja, kiinteistöala synkistää näkymiä

Teollisuus ja vähittäiskauppa kasvoivat kovaa elokuussa, koska vertailukausi oli erityisen heikko.

Vähittäiskaupan kasvuvauhti kiihtyi Kiinassa elokuussa.

16.9. 9:15

Kiinan taloudesta saatiin yllättävän hyviä lukuja elokuulta.

Teollisuuden tuotannon ja yksityisen kulutuksen kasvu ylitti markkinoiden odotukset. Se osoittaa Kiinan talouden ottavan jälleen vauhtia koronapandemian ja lämpöaaltojen aiheuttamien yskähdysten jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinteistösektorin tilanne kuitenkin heikentää talouden kokonaiskuvaa.

Teollisuustuotanto Kiinassa kasvoi 4,2 prosenttia elokuussa vuodentakaiseen verrattuna. Vauhti oli kovinta sitten maaliskuun ja se päihitti sekä ennusteet että heinäkuun kasvuvauhdin. Tiedot on julkaissut Kiinan kansallinen tilastotoimisto (NBS).

Vähittäiskaupan myynti kasvoi 5,4 prosenttia vuodentakaisesta, mikä oli enemmän kuin puoleen vuoteen. Vielä heinäkuussa kasvu oli 2,7 prosenttia.

Positiivisten kasvulukujen taustalla on lähinnä heikko vertailukausi. Viime vuoden elokuussa taloutta hidasti korona-aalto.

Loppuvuoden näkymät eivät ole järin valoisat, vaikka elokuu osittain päihitti odotukset. Talouden elpymistä jarruttavat erityisesti kiinteistösektorin heikkenevät näkymät ja viennin hidastuminen.

Kiinteistösijoituksissa nähtiin elokuussa 13,8 prosentin pudotus ja uusien asuntojen hinnat laskivat 1,3 prosenttia vuodentakaisesta. Hintojen lasku oli kovinta sitten elokuun 2015.

Vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana myytyjen neliöiden määrä on Kiinassa supistunut jo 23 prosenttia vuodentakaisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita