Saksa ottaa haltuunsa venäläisen öljy-yhtiön toiminnot maassaan

Saksa sanoo ottaneensa hallintaansa venäläisen öljy-yhtiö Rosneftin toiminnot Saksassa turvatakseen maan energiansaannin.

Rosneftin tytäryhtiöillä on Saksassa useita öljynjalostamoita, jotka vastaavat noin 12 prosentista maan öljynjalostuskapasiteetista.

16.9. 9:09 | Päivitetty 16.9. 9:52

Saksa sanoo ottaneensa hallintaansa venäläisen öljy-yhtiö Rosneftin toiminnot Saksassa turvatakseen maan energiansaannin, joka on häiriintynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Rosneftin tytäryhtiöillä on Saksassa useita öljynjalostamoita, jotka vastaavat noin 12 prosentista maan öljynjalostuskapasiteetista.

Tytäryhtiöt on nyt asetettu muun muassa Saksan kaasumarkkinoita valvovan Bundesnetzagentur-viraston hallintaan, Saksan talous- ja energiaministeriö sanoo tiedotteessa. Järjestely taklaa energiavarantoihin kohdistuvan uhan.

Järjestely koskee Rosneft Deutschlandia ja RN Refining & Marketingia sekä PCK Schwedt-, MiRo- ja Bayernoil-jalostamoja. Pelko toimitusten loppumisesta on ollut erityisen suurta PCK Schwedtin suhteen, joka sijaitsee lähellä Puolan rajaa ja toimittaa noin 90 prosenttia Berliinin ja sen lähialueiden, mukaan lukien Berliinin–Brandenburgin kansainvälisen lentoaseman, öljystä.

Jalostamoiden toiminnassa on ollut häiriöitä, kun Saksan hallitus päätti rajoittaa venäläisen öljyn tuontia tavoitteenaan lopettaa jalostamoiden toiminta vuoden loppuun mennessä. Otettuaan jalostamot haltuunsa Saksan viranomaiset voivat pitää ne käynnissä muualta kuin Venäjältä tuodulla raakaöljyllä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita