Adobe ostaa ”kaikkien sovellusten äidin” historiallisen suurella yrityskaupalla

Adobe ostaa suunnitteluohjelmistoa kehittävän Figman noin 20 miljardilla eurolla. Adoben kurssi putosi jyrkästi uutisen jälkeen.

Adobe ostaa Figman. Markkinareaktion perusteella Adobe maksaa Figmasta ylihintaa.

16.9. 10:29

Graafisiin ohjelmistoihin keskittynyt Adobe ostaa suunnitteluohjelmistoa kehittävän Figman 20 miljardilla dollarilla. Dollari ja euro ovat tällä haavaa lähes samanarvoiset.

Kyseessä on yksi historian suurimmista kauppahinnoista, mikä maksetaan yksityisestä ohjelmistoyhtiöstä.

Adoben kurssi kääntyi kauppauutisen jälkeen yli 16 prosentin laskuun. Markkinoiden reaktion perusteella Adobe maksaa ylihintaa kymmenen vuotta sitten perustetusta Figmasta.

Figma ei ole kovin tunnettu kuluttajien keskuudessa, mutta ohjelmiston vaikutus on sitäkin suurempi digitaalisessa taloudessa. Tietyllä tavalla Figmaa voi pitää kaikkien sovellusten äitinä, koska sillä suunnitellaan suuri osa digitaalisista sovelluksista ja niiden käyttöliittymistä.

Figman käyttäjiä ovat käyttöliittymien suunnittelijat, graafikot ja sovelluskehittäjät. Figmaa hyödyntävät niin pienet suunnittelutoimistot kuin ohjelmistojätit. Muun muassa Microsoft käyttää Figmaa Office-ohjelmistojensa suunnitteluun.

Adoben tunnetuimpia ohjelmistoja ovat kuvankäsittelyyn kehitetty Photoshop ja Lightroom. Adobe on pyrkinyt saamaan jalansijaa myös digisovellusten suunnitteluohjelmissa Figman kanssa kilpailevalla XD:llä. Suunnittelijat ovat kuitenkin suosineet Figmaa.

Etuna Figmassa on se, että sovellus toimii verkkoselaimessa. Toimintatapa mahdollistaa sovelluksen käytön tiimeissä ja eri päätelaitteilla mutkattomasti. Samalla sovellusten ja käyttöliittymien prototyyppejä pystyy jakamaan helposti myös sellaisille ihmisille, jotka eivät ole käyttäneet Figmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita