Fortum valmistelee Meri-Porin hiilivoimalaa kaupalliseen käyttöön – Voi helpottaa ensi talven sähköpulaa

Meri-Porin voimalaitokselle tehdään lokakuussa vuosihuolto, jonka jälkeen siellä voidaan tuottaa kivihiilellä sähköä täydellä 560 megawatin teholla.

Fortumin Meri-Porin hiilivoimala kuvattuna vuonna 2007.

16.9. 13:07 | Päivitetty 16.9. 15:07

Energiaviraston tehoreservin hankinta tulevaksi vuodeksi on keskeytynyt, koska tarjouskilpailuun ei tullut yhtään hyväksyttävää tarjousta. Energiavirasto kertoo, että ainoa tarjous tuli Fortumilta, joka tarjosi reserviin Meri-Porin hiilivoimalaitosta.

Tarjous hylättiin, koska yhtiö sisällytti tarjoukseen tasesähköriskin kustannuksia, jotka eivät ole tehoreservilain mukaan hyväksyttäviä, Energiavirasto totesi.

”Tehoreservilaitoksen ainoa tehtävä on ylläpitää käynnistysvalmiutta toimitusvarmuuden varmistamiseksi ja ottaa laitos pyydettäessä ajoon. Tämän vuoksi Energiavirasto ei pidä hyväksyttävänä, että yhtiölle kustannettaisiin erikseen myös tasesähköriski osana kiinteää ylläpitokorvausta”, Energiavirasto tiedotti perjantaina.

Sen mukaan Fortumin tarjouksessa esitetty korvaus olisi ylittänyt tehoreservijärjestelmästä johtuvasta velvoitteesta aiheutuvat kustannukset.

Voimalaitos ei ole ollut kaupallisessa käytössä vuosikausiin, vaan se on kuulunut vuodesta 2017 tehoreserviin.

Fortum kertoi perjantaina valmistelevansa Meri-Porin voimalaitosta kaupalliseen käyttöön. Voimalaitokselle tehdään lokakuussa vuosihuolto, jonka jälkeen siellä voidaan tuottaa kivihiilellä sähköä täydellä 560 megawatin teholla. Yhtiö kertoi palkkaavansa laitokselle lisää henkilökuntaa.

Elokuussa Fortumista kerrottiin HS:lle, ettei Meri-Porin laitosta voisi käyttää kaupallisessa laajuudessa sen nykytilassa. Se on ollut mitoitettu lyhytaikaista ja hetkellistä tehoreservikäyttöä varten.

Fortumin generation-yksikön johtaja Simon-Erik Ollus kertoo, että Energiaviraston päätös tuli yllätyksenä.

”Olimme yllättyneitä. Olemme tarjonneet laitosta tehoreserviin samalla tavalla kuin aiemmin”, Ollus sanoo HS:lle.

Olluksen mukaan päätöksen myötä Fortum investoi laitokseen, jotta sitä on mahdollista käyttää kaupallisessa laajuudessa. Investoinnin kokoa tai tarvittavan lisähenkilöstön määrää Ollus ei kommentoi.

Olluksen mukaan laitos otetaan käyttöön vain sellaisessa tilanteessa, että se on kannattavaa.

”Markkinat näyttää, milloin laitosta aletaan käyttää.”

Käytännössä hintojen pitää olla riittävän korkeat kattamaan laitoksen kustannukset.

”Tarjoamme lokakuun huollon jälkeen laitosta normaalisti markkinalle ja se käynnistyy aina kun tarjoukset menevät läpi ja laitoksen sähkölle löytyy kaupallista tarvetta”, Ollus kertoo.

Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi sanoo, että tehoreservi on viimeinen keino sähkön riittävyyden varmistamiseksi. Nurmen mukaan tehoreserviä on käytetty vain kerran 15 vuoden aikana.

”Silloin oli kylmä talvipäivä ja pitkä kylmä jakso takana”, Nurmi kertoo HS:lle.

”Tehoreservi on vasta viimeisiä keinoja ja siinä kohtaa olisi jo tehty kaikki muut toimet ennen kuin [Meri-Porin] laitos käynnistetään.”

Ensi talveksi Eurooppaan povataan pahenevaa energiakriisiä, joka heijastuu myös Suomeen vähintään energian hinnoissa. Siksi esimerkiksi tehoreservin kaltaiseen varajärjestelmään kiinnitetään nyt erityistä huomiota.

Fortumin päätös ajaa hiilivoimala ylös ei Suomen energiajärjestelmän kannalta ole huono, Nurmi sanoo. Tehoreservissä olevan laitoksen käynnistämistä edeltää muita varatoimia ja samalla energian markkinahinnat ovat jo nousseet todella korkealle.

”En tiedä mikä Fortumille on kannattavaa, mutta todennäköisesti laitos on markkinoilla alemman sähkön hintaan ja aikaisemmin kuin mitä se olisi tehoreservissä ollut”, Nurmi sanoo.

Fortumin päätös ottaa Meri-Porin laitos kaupalliseen käyttöön voi siis helpottaa ensi talven sähköpulaa.

Samalla Nurmi kuitenkin korostaa energiansäästön merkitystä. Toistaiseksi ei ole selvää, missä vaiheessa Meri-Porin laitos tulisi mukaan sähkömarkkinaan. Vaikka sitä ajettaisiin täysillä, kylminä talvipäivinä Suomi on ollut aiemminkin tuontienergian varassa.

”On tärkeää, että jokainen tekee sen mitä pystyy. Energiansäästö on ihan keskeisessä asemassa erityisesti talven huippukulutustunteina ja pitkinä kylminä pakkasjaksoina”, Nurmi sanoo.

Viime kädessä Suomi voi joutua turvautumaan sähkökatkoihin. Tämä on hyvin poikkeuksellista. Tulevan talven tilanteeseen vaikuttavat muun muassa Olkiluodon uuden ydinreaktorin tilanne sekä lämpötilat ja tuulen voimakkuus.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid ylläpitää arviota sähkön riittävyydestä ensi talvena. Fingrid kertoo selvittävänsä Meri-Porin laitoksen osallistumismahdollisuuksia sähkömarkkinoille ja päivittävänsä arviota ensi viikolla.

Tehoreservin tarkoituksena on ollut turvata sähkön toimitusvarmuus tilanteissa, joissa muuten ei pystytä kattamaan ennakoitua sähkön kulutusta. Tehoreservissä olevien laitosten käynnistämiseen on tarvittu Fingridin määräys.

Energiavirastosta kerrottiin HS:lle elokuussa, että tehoreservissä on yleisesti ollut sellaisia laitoksia, jotka muuten olisi purettu tai niiden käyttö lopetettu. Tehoreservin ajatuksena on pohjimmiltaan se, että muuten kannattamattomia laitoksia pidetään varalla hätätilannetta varten.

Tehoreserviin hankittu kapasiteetti ei osallistu normaalisti sähkömarkkinoille. Energiaviraston mukaan tehoreservi ”otetaan käyttöön tasapainottamaan sähkön kysyntä ja tarjonta vasta siinä vaiheessa, kun kaikki markkinaehtoisesti tarjotut resurssit on jo otettu käyttöön”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita