”Ruuan kallistumisesta kertovat luvut ovat karua luettavaa” – HS:n laskuri näyttää, kuinka inflaatio kurittaa kukkaroasi keskeisissä elin­tarvikkeissa

Ruuan hinta lähti nousukiitoon Venäjän hyökkäyksen myötä, ja elokuussa ruoka kallistui jo ennätyksellisen nopeasti. HS:n laskurilla voit tarkastella, kuinka viiden keskeisen elintarvikkeen kallistuminen vaikuttaa ruokalaskuusi.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet kiihtyvään tahtiin kuluvana vuonna. Elokuussa hinnankallistuminen oli peräti 12,2 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

16.9. 14:28

Suomalaisten ruoka kallistuu ennätyksellisen nopeasti. Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden hinnat olivat Suomessa elokuussa 12,2 prosenttia vuodentakaista korkeammat.

Ruoka ei ole kallistunut Suomessa 2000-luvulla kertaakaan yhtä nopeasti.

Elintarvikkeiden hintojen nousu on ollut hurjaa jo maaliskuusta alkaen, ja vauhti on vain kiihtynyt. Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen huomauttaa blogissaan, että nousu pysyi monta vuotta kahden prosentin tuntumassa tai jopa sen alle.

”Hinnat lähtivät varsinaiseen nousukiitoon Venäjän hyökkäyksen myötä keväällä. Kuukausittaiset vuosimuutokset maaliskuusta elokuulle ovat karua luettavaa: 4,1 % – 5,1 % – 8,4 % – 10,4 % – 12 % – 12,2 %”, Nieminen kirjoittaa.

Nieminen erittelee, että hintoja ovat nostaneet saatavuus­ongelmat ja tuottaja­hintojen nousu. Saatavuus­ongelmat liittyvät Ukrainan ja Venäjän viljasadon tuomiseen markkinoille, kun taas tuottaja­hintoja on nostanut erityisesti energian, lannoitteiden ja eläinten rehujen hintojen kallistuminen.

Lue lisää: Ruoka kallistuu Suomessa ennätysvauhtia – erityisesti näiden elintarvikkeiden hinta nousee nyt vauhdilla

HS:n laskurilla voit tarkastella, kuinka viiden keskeisen elintarvikkeen hinnannousu vaikuttaa ruokalaskuusi. Laskuri näyttää, paljonko tuotteet maksavat nyt verrattuna vuoden takaisiin hintoihin. Hintamuutokset on laskettu Tilastokeskuksen elokuun kuluttajahintaindeksin mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita