Pörssit romahtivat tällä viikolla USA:n inflaatiolukujen takia – OP varoittaa, että myös ensi viikolla voidaan nähdä rytinää

Yhdysvaltain keskuspankin korkokokous pidetään keskiviikkona. Markkinat odottavat 0,75 prosentin koronnostoa, mutta yhden prosenttiyksikön nostoakaan ei voi pitää poissuljettuna, finanssikonserni OP Ryhmä arvioi.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell on paljon vartija. Kuvassa Powell poistui tiedotustilaisuudesta 23. heinäkuuta 2022 Washingtonissa.

16.9. 15:54

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven eli Fedin keskiviikon korkokokous voi aiheuttaa reippaitakin markkinaliikkeitä, kirjoittaa OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen korkopäätöstä ennakoivassa arviossaan perjantaina.

OP:n arvion mukaan Fedin päätöksillä tulee olemaan merkittävä vaikutus eri omaisuusluokkien kuten esimerkiksi osakkeiden hintakehitykseen.

”Viime kokouksille leimallista on ollut se, että markkinoiden ensireaktio ei ole ollut sama kuin lopullinen tulkinta”, Hännikäinen muistuttaa.

Markkinat ehtivät kesällä jo toivoa pahimpien inflaatiopaineiden hellittävän.

Tämä loi toivoa Fedin koronnostotahdin rauhoittumisesta ja ensi vuoden koronlaskuista, mutta pääjohtaja Jerome Powell ja muut keskuspankin muut jäsenet riensivät nopeasti oikomaan tätä markkinoiden ”kyyhkysmäistä” tulkintaa, Hännikäinen muistuttaa.

Powellin puheen mukaan keskuspankin tärkein tehtävä on tuoda inflaatio nopeasti takaisin kahteen prosenttiin, vaikka se aiheuttaisi taloudelle hallaa.

Tiistaina markkinat näyttivät, etteivät inflaatio- ja korkopelot ole kadonneet mihinkään. Yhdysvallat kertoi inflaation laantuneen odotettua vähemmän ja seuraukset olivat rajuja: S&P 500 heikkeni 4,32 prosenttia, Dow Jones Industrial Average 3,94 prosenttia ja Nasdaq 5,16 prosenttia.

Päiväpudotukset olivat suurimpia kahteen vuoteen. Teknologiavetoisella Nasdaq-indeksillä tiistai oli koko 2020-luvun viidenneksi huonoin päivä.

Keskiviikon korkokokouksen suurin kysymys on OP Ryhmän mukaan se, tekeekö Fed kolmannen perättäisen 75 korkopisteen noston vai nostetaanko ohjauskorkoa peräti yhdellä prosenttiyksiköllä.

Pankkiryhmä odottaa Fedin tekevän 75 korkopisteen noston ja nostavan ohjauskorkonsa 3,00–3,25 prosentin haarukkaan eli korkeimmilleen tammikuun 2008 jälkeen.

OP Ryhmän analyysin mukaan sekä Yhdysvaltojen työllisyysraportin että inflaation tuoreet luvut tukevat 75 korkopisteen nostojen jatkumista. Talous on osoittanut kestokykyisyyttään ja hintapaineet ovat edelleen erittäin voimakkaita, OP Kirjoittaa.

0,75 prosenttiyksikön ennuste on myös markkinatoimijoiden konsensusennuste. Se on OP Ryhmän arvion mukaan hinnoiteltu markkinoilla jo täysimääräisesti.

Silti yhden prosenttiyksikön koronnostoakaan ei voida poissulkea keskiviikon korkokokouksessa, OP Ryhmä arvioi.

Marraskuun korkopäätöksen osalta OP Ryhmä ei usko, että Fed sitoisi kätensä johonkin tiettyyn koronnostotasoon. Se ennakoi, että marraskuussa korot nousivat 0,5 prosenttiyksikköä ja joulukuussa 0,25 prosenttiyksikköä.

”Riskit ovat kuitenkin selvästi kallellaan ennakoimaamme nopeamman koronnostotahdin suuntaan, vaikka talous tulee vääjäämättä jäähtymään.”

Yhdysvaltain talouskehitys on pysynyt OP:n mukaan toistaiseksi suotuisana, eikä heikkouden merkkejä ole juurikaan havaittavissa asuntomarkkinoiden ulkopuolella.

”Inflaatio on yllättänyt voimakkuudellaan ja inflaatioennusteita voidaan joutua jälleen nostamaan”, OP Ryhmä ennakoi.